Celebrat per videoconferencia el Consell federal Sectorial de Grans Magatzems

480981-grans_magatzems_Version2La tarda del passat dijous, 18 de desembre, tenia lloc una nova trobada dels responsables territorials de grans magatzems que, juntament amb la Secretaria Federal del Sector, van analitzar i debatre les últimes novetats sectorials. Les accions que estan duent a terme els signants del Conveni Col·lectiu de Grans Magatzems, van centrar gran part de la videoconferència.

Les decisions preses el passat 20 de novembre a l’empara de la Comissió Mixta del Conveni Col·lectiu en matèria de regulació i determinació de la jornada màxima anual i el diferent impacte que estan tenint en cadascuna de les empreses de grans magatzems, va ser analitzada amb cadascun dels territoris. D’això es desprèn que les empreses del sector s’han mostrat molt dividides a l’hora d’adoptar mesures que pal·liin el Conveni Col·lectiu de Grans Magatzems no només en l’establiment de la jornada màxima anual, sinó la forma de distribució de la mateixa. Mentre algunes empreses ja han deixat constància en acta de la NO voluntat de rebaixar les 1.798 hores de jornada màxima anual (tal és el cas de Makro, Aki Bricolatge), unes altres estan tractant el tema en el si dels seus Comité Intercentres (cas de Alcampo) , algunes altres intenten “rendibilitzar” sindicalment amb els seus propis departaments sindicals la decisió de rebaixar aquesta xifra a través de les Comissions de Seguiment dels Acords Horaris de Distribució de la Jornada ( cas d’El Corte Inglés) o, directament, no s’han pronunciat (exemple de l’empresa Carrefour entre d’altres).

Davant aquesta gran disparitat d’escenaris, la Comissió Permanent Federal, amb el beneplàcit dels responsables territorials de grans magatzems, han decidit posar en mans dels serveis jurídics el tema, en honor de garantir que no s’estigui menyscabant la participació d’UGT, i per tant dels nostres votants i afiliats, en la negociació de millores en les condicions laborals dels treballadors i treballadores del sector.

A més, la Comissió Permanent Sectorial està procedint a la revisió de cadascun dels Acords de modificació de les condicions laborals que es van seguir després de la signatura del Conveni Col·lectiu Sectorial, per valorar i instar, si cap, qualsevol acció tendent a reclamar millores en cadascun d’aquests acords.

És clar que la significativa millora que han experimentat les empreses del sector de grans magatzems en els seus comptes de resultats, segons les dades publicades per la seva pròpia patronal ANGED, (17 mesos de contínua recuperació i pujada en les xifres de vendes) fan inviable socialment que no es prengui algun tipus de mesura envers les plantilla d’aquestes empreses, sacrificades les seves condicions laborals, davant d’aquest fet la nostra organització sindical reclama no només algun “gest” o “almoina” sinó la devolució real dels drets han quedat en la cuneta sota l’excusa de la crisi.

A més d’altres punts de l’ordre del dia, es van abordar, en primer lloc, els últims acords en matèria de negociació col·lectiva: la signatura del nou Acord de distribució de la jornada laboral en l’empresa AKI BRICOLATGE, que suposa un clar i notable avanç en les condicions laborals d’aquesta empresa pertanyent al Grup Adeo, i la signatura del nou Pla d’Igualtat de l’empresa Alcampo, on s’han seguit totes les directrius que en matèria d’Igualtat ens ha marcat la nostra Secretaria Federal d’Igualtat, i que aconsegueixen fer un pas més en aquesta xacra social amb tant impacte en el nostre sector.

En segon lloc, els resultats electorals dels últims mesos i la seva influència i visualització en la composició dels diferents Comitès Intercentres, va ser un dels temes tractats i es va anunciar que en el mes de gener la Comissió Permanent Sectorial  procedirà a comunicar una sèrie de mesures que ajudin a rendibilitzar les nostres fites sindicals als centres de treball, mesures en les que s’està treballant en aquests moments.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*