Carrefour pretén desregular les jornades emparant-se en el conveni col·lectiu i la reforma laboral

64carrefourUGT defensa amb fermesa les condicions laborals dels treballadors i treballadores de l’empresa Carrefour. Després de gairebé dos anys d’horaris i torns que van portar a la plantilla de Carrefour el desgast, la sobrecàrrega de treball, la falta de conciliació personal i laboral i la manca d’uns principis mínims de descans de qualitat, pensàvem que la fi d’aquest malson estava a prop i que, després del nadal, la plantilla tornaria a recuperar les seves vides abans de l’acord del 2012.

Desgraciadament, Carrefour, lluny de la seva responsabilitat envers la representació legal de tots els seus treballadors, va aplicar des de l’1 de gener una desregularització sense precedents i sense cap tipus de negociació amb els representants dels treballadors. Cert és que la reforma laboral els empara però on queda l’actitud d’una empresa que es mostra com socialment responsable?.

Davant aquesta situació, i al no haver retornat els horaris al seu origen abans d’aplicar la desregularització permesa per l’Estatut dels Treballadors, la UGT emprèn immediatament un conflicte col·lectiu que haurà de veure’s en breu a l’Audiència Nacional.

La indignació que va provocar aquesta situació entre els treballadors i les treballadores de Carrefour, que veien com els calendaris que els lliuraven per al primer trimestre del 2015 continuaven amb els paràmetres de l’acord vençut a 31 de desembre de 2014, fa que l’empresa decideixi finalment obrir les negociacions a l’empara de l’article 41, tal com estableix l’Estatut dels Treballadors per no només aplicar la desregularització del 10% de la jornada, sinó per aplicar el conveni col·lectiu de grans magatzems en tota la seva extensió.

Des de UGT hem vingut combatent tant aquest conveni col·lectiu com aquesta reforma laboral de manera contundent i continuada, (concentracions, manifestacions, arribant fins i tot a una vaga general), per tant no anem a permetre aquesta proposta empresarial.

La UGT ja ha demostrat, a partir dels acords d’horaris i torns que hem signat en algunes empreses del sector de grans magatzems, que és possible un altre tipus de condicions laborals i hem aconseguit no només pal·liar els efectes de la reforma laboral fins a mínims, sinó també, l’aplicació d’un conveni col·lectiu absolutament nefast i nacionalment famós per ser el més agressiu amb les condicions que estableix. És per això, que en el dia d’ahir vam fer lliurament a l’empresa de la nostra proposta de negociació que està basada en aquests principis:

– Protecció i respecte absolut de les guardes legals, sense condicionants.

– Acord de caràcter temporal.

– Exclusió de diumenges i festius per al personal sense clàusula de treball en aquests dies.

– Distribució de la jornada sense augment horari de més d’una hora sobre la jornada ordinària.

– Distribució del temps de treball amb reducció de nombre de dies de prestació de serveis actual, sempre en jornades continuades.

– Rebuig absolut dels temps partits.

– Establiment de garanties de descans en període nadalenc (on s’acumula una major càrrega de treball)

– Establiment de “descansos de qualitat” de quatre dies consecutius, planificats en calendari, de manera que el treballador pugui ordenar i gaudir realment els seus descansos.

– Augment per als treballadors de més de cinc dies de mitjana a la setmana, dels cinc caps de setmana que comprenen dissabtes i diumenges recollits en el conveni col·lectiu.

– Introducció per als temps parcials de descansos de finalització de setmana que comprenguin dissabte/diumenge.

– Trasllat entre centres únicament basat en la voluntarietat.

– Clàusula de manteniment d’ocupació (no només en nombre de contractats, sinó en les hores contractades)

– Creació d’una Comissió de Seguiment no només per als dubtes d’interpretació, sinó que tingui capacitat de decisió i gestió de l’acord.

Aquest mateix matí, en reunió amb la direcció de l’empresa, i després de l’exposició addicional d’algunes dades, es produïen tímids avenços en la negociació, del tot allunyats a la nostra proposta, emplaçant-nos per una nova reunió, moment en el qual, segons les seves paraules, aprofundiran sobre els extrems de cadascuna de les propostes.

Des de UGT creiem que és el moment que l’empresa mostri el seu compromís amb el personal i pensem que, igual que ja ho hem aconseguit en altres empreses del sector, aquesta és una oportunitat única per millorar les condicions laborals que el conveni col·lectiu ha minvat fins a límits insuportables.

La propera reunió està fixada per al dilluns 26 de gener. Us donarem puntual trasllat  de l’evolució de les negociacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*