La pandèmia de la Covid-19 evidencia la feblesa de la prevenció de riscos laborals a Catalunya

Com cada 28 d’abril, i com cada dia, des de la UGT de Catalunya seguim denunciant l’inacceptable nombre de treballadors i treballadores que perden la vida a la feina, i que s’amaguen sota les estadístiques d’accidents i malalties laborals.

Al 2019, 83 treballadors i treballadores van perdre la vida a la feina i milers van patir accidents de treball i malalties professionals. Les xifres continuen augmentant any rere any de manera inacceptable, encara més quan moltes d’aquestes morts, aquests accidents i aquestes malalties podrien evitar-se si disposéssim de les condicions de treball i les mesures preventives addients als llocs de treball. De nou, doncs, els criteris economicistes han estat per damunt de la seguretat i la salut dels treballadors i les treballadores. I això s’ha d’acabar.

Enguany, a més, estem immersos en una situació de crisi mundial de salut pública que ha provocat greus conseqüències. Per tant cal fer un esment especial a les víctimes i a totes les treballadores i els treballadors que estan garantint els aspectes bàsics de la nostra societat posant en risca la seva salut i, en massa ocasions, també la seva vida.

La pandèmia provocada per la Covid-19 ha posat de manifest la feblesa de la prevenció de riscos laborals a Catalunya i, per això, cal que reclamen i reivindiquen canvis substancials perquè la salut i la seguretat de les persones sigui una prioritat i l’eix sobre el qual pivoti tot el sistema.

Des que es va decretar l’estat d’alarma molts treballadors i treballadores s’han vist obligats a anar presencialment al seu lloc de treball sense tenir les mesures de prevenció necessàries per evitar riscos per a la seva salut: uns a serveis essencials i d’altres perquè, tot i no ser essencials, les empreses on treballen han posat el seu benefici econòmic per damunt de la salut de les persones. En aquest sentit hem hagut de denunciar moltes empreses per incompliment de la normativa i hem obligat d’altres a fer protocols consensuats per garantir la seguretat i la salut de les persones.

Els nostres delegats i delegades han sigut essencials en la tasca de garantir la seguretat i la salut als llocs de treball. Però allà on no tenim representació sindical cal garantir també la seguretat i la salut i impedir que es vulnerin els drets dels treballadors i les treballadores, seguirem treballant i lluitant per arribar a tots els treballadors i treballadores i garantir la seva seguretat i salut.

En aquest enllaç podeu consultar l’informe “Aturem la pandèmia a la feina. Dia Internacional de la Salut i la Seguretat a la Feina”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*