LA UGT DENUNCIA L’HOSPITAL DE GRANOLLERS DAVANT LA INSPECCIÓ DE TREBALL PER L’ELEVADA PRECARIETAT LABORAL

Un de cada tres contractes a l’hospital és de jornada parcial i d’aquests la majoria són també amb jornada variable

La UGT de Catalunya ha denunciat l’Hospital de Granollers davant la Inspecció de Treball per l’elevada precarietat laboral al centre, amb un clar abús per part de la direcció de la contractació parcial i de la jornada variable. Actualment, un de cada tres contractes a l’hospital és de jornada parcial (uns 500 professionals) i, a mes, la majoria d’aquests són també amb jornada variable.

Des de la UGT ja vam advertir al mes de març que emprendríem accions legals si la direcció no corregia la seva política de contractes​. Com a conseqüència, la direcció ens va fer una proposta per millorar l’estabilitat de la plantilla consistent a passar els contractes amb un 40% de jornada variable a un 20% de variable; convertir dos corretorns al 16% a un únic corretorn al 40%, i consolidar una part de la jornada efectivament realitzada als professionals que amplien des de fa molts anys (unes 80 persones).

Donada la gravetat de la qüestió, des de la UGT vam rebutjar la proposta de la direcció en considerar-la del tot insuficient. Malgrat això, la Direcció la va presentar el passat 18 d’abril al comitè d’empresa, no com una consulta a la representació legal dels treballadors, sinó més aviat com una nova línia de millora que la Direcció de Persones presentava voluntàriament. Des del nostre sindicat vam comprendre que el màxim que podríem aconseguir seria, com en situacions anteriors, un altre “grup de treball” que eternitzaria les discussions sense resultats, o amb millores molt conservadores.

Des de la UGT considerem que el problema és molt greu, ja que estem parlant de l’estructura de contractació del nostre hospital i afecta al voltant d’un terç de la plantilla, de manera que no el podrem resoldre amb els mateixos mecanismes que no han estat capaços de solucionar conflictes anteriors, com la implementació de 20 hores de formació durant la jornada laboral o la convocatòria de places, en els quals el comitè d’empresa ha intervingut en qualitat d’espectador. Cal que una institució aliena als conflictes que arrosseguen les nostres relacions laborals intervingui per obtenir unes directrius clares i d’obligat compliment per les parts, i per això hem presentat la denúncia davant la Inspecció de Treball i Seguretat Social.

La reacció de la Direcció un ha estat coneixedora d’aquesta denúncia ha estat airada i, al nostre parer, exagerada. La tutela judicial efectiva és un dret fonamental dels treballadors i un dels tres fonaments de l’acció sindical, juntament amb la negociació col·lectiva i la mobilització dels treballadors (un recurs al qual tampoc hem renunciat). Si la Direcció no ha estat abusant del marc legal en matèria de contractació, no ha de tenir cap por de l’autoritat laboral.

Des de la UGT de Catalunya lluitarem per totes les vies per dignificar l’ocupació a l’Hospital de Granollers, tal com la plantilla i els usuaris i usuàries d’aquest servei públic mereixen. La jornada parcial ha de ser l’excepció en la contractació, perquè no permet un nivell d’ingressos suficient a les persones treballadores, menys encara si afegim un calendari variable que tampoc permet als professionals afectats complementar els ingressos amb altres contractes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*