Ni volen estimular l’economia ni abaixar els impostos

Òscar Riu Secretari Comarcal UGT Vallès Oriental

Òscar Riu
Secretari Comarcal
UGT Vallès Oriental

La reforma que ha plantejat el govern del PP té la virtut que servirà per tornar el favor als qui han finançat les seves campanyes i els seus sobresous. És una reforma que clarament perjudicarà la gran majoria de la població i beneficiarà els més rics. Per començar, la primera mentida que ens volen fer empassar és que la reforma fiscal servirà per incentivar el consum i rellançar l’economia. Però és que encara no són conscients que la gent no consumeix perquè té por de perdre el seu lloc de treball? Que temen que, com molts d’altres, es quedin a l’atur, acabin esgotant la prestació per desocupació, hagin de recórrer a la família, no puguin fer front al pagament dels rebuts de tots els subministraments de primera necessitat que ens han pujat… I tot això, gràcies a les seves polítiques, ja sigui la reforma laboral, la congelació de les pensions o les retallades salarials als treballadors públics. Encara que rebaixis els impostos, amb sis milions d’aturats no es pot rellançar l’economia. 2+2 = 4, senyor Montoro.

Però la immoralitat més gran de la reforma fiscal del ministre d’Hisenda és voler cobrar un impost als treballadors acomiadats que cobrin una indemnització superior als 2.000 euros per any treballat. Treballadors que, gràcies a les reformes laborals del PP, poden ser acomiadats d’una forma més fàcil -per cert, un altre regalet que va fer el govern del PP als empresaris. Aquest senyors no són conscients del que representa que t’acomiadin en aquests moments? Doncs representa esdevenir un aturat de llarga durada i que la teva prestació d’atur es redueixi fins a un 50% quan fa sis mesos que ets a  l’atur.

Un altre àmbit de la reforma fiscal són les modificacions que es faran a l’IRPF. Una altra de les grans mentides que ens volen vendre és que la reducció dels trams ens beneficiarà a tots. La reducció que proposa el PP afavoreix als qui més guanyen i tributen als tipus superiors de l’impost i, per tant, això tornarà a beneficiar els seus amiguets i en cap cas a les classes populars. I manté la diferència de tractament entre les rendes del capital i les rendes del treball, situació que beneficia a les del capital. En resum, és una reforma que reduirà la progressivitat de l’impost i, per tant, serà més injust per a la majoria de la ciutadania.

Pel que fa a l’Impost de Societats, només beneficiarà les empreses més grans, aquelles de l’IBEX 35, ja que el 84% de les empreses que declaren s’acullen al règim d’empreses de reduïda dimensió. Per tant, probablement es veuran beneficiades les que només es dediquen a especular i moltes de les quals són en gran part culpables de la situació de crisi econòmica que patim.

I què proposem des de la UGT de Catalunya? Per començar, defensem una reforma tributària que podríem anomenar “total”, és a dir, que permeti a l’administració la garantia de tenir suficients recursos per atendre les necessitats socials i una repartició més gran de la càrrega tributària. Eliminar la doble base (capital-treball) de l’IRPF, establir una imposició real pel que fa a la riquesa amb caràcter general, que integri tot el patrimoni dels contribuents. I en l’àmbit de l’Impost de Societats, limitar les exempcions, deduccions i bonificacions i modificar la fiscalitat de les SICAV. Quant a l’IVA, proposem establir un tipus impositiu per als béns de luxe i fer un tipus superreduït per als aliments i un de reduït per a l’àmbit cultural, entre molts d’altres aspectes. I també, impulsar una fiscalitat mediambiental com d’altres països de la UE, i reforçar els mitjans de l’Agència Tributària a tot l’Estat.

Els senyors del PP s’han oblidat de dir què faran quan els números de l’Estat no quadrin i el seus amics de la Troika demanin més retallades. Doncs està clar: reuniran el Consell de Ministres i ens tornaran a robar els nostres drets i la nostra dignitat, que és el que millor saben fer, perquè la seva reforma la patirem les classes populars.

Oscar Riu i Garcia
Secretari Comarcal
UGT Valles Oriental.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*