La Seguretat Social ha perdut en els darrers quatre anys 60.000 milions d’euros per la precarització del mercat laboral i les bonificacions als empresaris

  • La UGT de Catalunya denuncia que el Govern de l’Estat està actuant com un ‘cavall de Troia’ per destruir el sistema públic de pensions des de dins amb la col·laboració dels ‘lobbies’ financers.
  • La UGT de Catalunya ha presentat aquest matí en roda de premsa l’informe “L’espoli de la Seguretat Social”.

Portem molts anys sentint que les pensions perillen i que el sistema de la Seguretat Social és insostenible. Massa anys en què el nostre sistema públic de pensions no para de rebre atacs, no només endurint les condicions d’accés a les prestacions i reduint-ne econòmicament les quanties, sinó també amb decisions polítiques que, desmantellant els ingressos de la Seguretat Social, ens volen portar cap a un sistema assistencial i de mínims.

Però segons els càlculs del nostre sindicat, en els darrers quatre anys les polítiques del Govern de l’Estat han fet perdre a la Seguretat Social més de 60.000 milions d’euros, principalment a causa de les bonificacions a la contractació i la reducció de quotes a la Seguretat Social (més de 21.000 milions) i per les cotitzacions que s’han deixat d’ingressar per la precarització del mercat de treball provocada per la reforma laboral (gairebé 33.000 milions).

Aquest espoli s’acosta molt al volum total de les disposicions efectuades al Fons de Reserva de la Seguretat Social en el mateix període, 56.901 milions d’euros.

Davant d’aquestes xifres, és factible pensar que durant aquests anys s’ha aprofundit en generar dubtes al voltant de la viabilitat econòmica de les pensions públiques i que, en realitat, tot i passant per una crisi econòmica de grans magnituds, la Seguretat Social hauria presentat un equilibri ajustat entre cotitzacions i nòmines de pensions sense la necessitat d’aferrar-se al Fons de Reserva.

El resultat de tot plegat ha estat buscar la legitimitat per a realitzar dues reformes que a les persones treballadores ens han fet perdre molts drets: reforma laboral i reforma de la Seguretat Social.

La UGT de Catalunya entén que el Govern de l’Estat ha actuat com un “cavall de Troia” per destruir el sistema públic de pensions des de dins, amb la col·laboració dels lobbies financers.

Des del nostre sindicat considerem que és primordial que aquest tema es tracti urgentment en la Comissió del Pacte de Toledo i s’analitzin en profunditat les mesures que incrementin els ingressos de la Seguretat Social amb el màxim compromís de tots els grups parlamentaris i interlocutors socials d’assegurar el sosteniment del sistema públic de pensions, que és patrimoni de tots els treballadors i les treballadores.

S’ha posat deliberadament en perill el futur de les pensions i urgeixen polítiques que creïn ocupació de qualitat i salaris més elevats. És necessari disminuir dràsticament la desigualtat entre salaris i rendes de capital, eliminar les discriminacions que es realitzen en el nostre mercat de treball i que, per exemple, fan que les dones encara avui dia no s’incorporin al mercat de treball en igualtat de condicions que els homes. Cal que dediquem més recursos i mesures per a la permanència i ocupabilitat de les persones treballadores de més edat i acabar amb les facilitats que tenen les empreses per acomiadar els treballadors de més edat. S’ha de lligar la base mínima de cotització al que hauria de ser el SMI, el 60% del salari mig segons la Carta Social Europea, i apostar econòmicament per aquelles mesures que realment generin un impacte en la creació d’ocupació.

Aquestes són algunes de les propostes que realitzem des de la UGT de Catalunya per acabar amb aquest espoli de la Seguretat Social i per assegurar la viabilitat del nostre sistema públic de pensions. Perquè per a la UGT de Catalunya és primordial potenciar una Seguretat Social amb una àmplia capacitat protectora, que no sigui merament assistencial i on la majoria de les persones cobertes estiguin per sobre de la garantia de mínims.

En aquest enllaç trobareu l’informe.

I en aquest altre, una infografia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*