Avui és 8 de març, Dia Internacional de les Dones.

Avui és 8 de març, Dia Internacional de les Dones.

 

Segons l´IDESCAT, vam tancar el desembre del 2022 amb 557.537 treballadores i treballadors autònoms a Catalunya. Iniciem l’any 2023 amb 4.676 treballadores i treballadors autònoms menys que l’any 2022.

Vam tancar l’any 2022 amb 203.085 treballadores autònomes a Catalunya. 2.194 emprenedores més que al gener del mateix any. Però amb dades de gener del 2023 iniciem (amb dades provisionals) amb 201.216 treballadores autònomes a Catalunya, perdent 1.869 emprenedores respecte a les dades de desembre de l’any 2022.

Però avui és 8 de març i ens centrarem en les treballadores autònomes, les dones treballadores autònomes.

Avui 8 de març, Dia Internacional de les Dones, l’Assemblea General de les Nacions Unides ho va declarar l’any 1977. Les dones sempre han tingut una participació activa en el món laboral i social i no sempre ha estat reconeguda. Els moviments sindicals, veïnals i socials s’han nodrit de dones que han transformat la societat conquerint drets laborals i socials que beneficien a tothom.

Segons les dades, tenim les taxes d’atur més baixes en un febrer des de l’any 2008, però no ens podem permetre el luxe de perdre 1.869 negocis encapçalats per dones en un mesos, no ens podem relaxar.

Segons els testimonis de les nostres associades, motius per tancar la paradeta no en falten. La guerra d’Ucraïna ha fet de catalitzador, accelerant efectes de les diferents crisis que estem vivint: emergència climàtica, crisi energètica, manca de components, envelliment de la població, adaptació al mon post pandèmic, pujada generalitzada de preus…

Avui 8 de març volem reivindicar el treball autònom liderat per dones. D’aquestes 201.216 dones que cada dia tiren endavant el seu projecte professional malgrat el context internacional, reivindiquem poder tenir dret a la desconnexió digital i que la conciliació familiar, laboral i personal en les treballadores autònomes sigui real, arribant a reduccions i racionalitzacions de les jornades per aconseguir l’objectiu de treballar menys, treballar millor i facturar més.

https://www.idescat.cat/pub/?id=afi&n=9297

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.