La CTAC-Autònoms Reclama els fons de formació a la Seguretat Social

Group of workers having a meeting with company managers in a factory. Focus is on female worker is presenting development reports.

Group of workers having a meeting with company managers in a factory. Focus is on female worker is presenting development reports.

LA CTAC-AUTÒNOMS RECLAMA ELS FONS DE FORMACIÓ A  LA SEGURETAT SOCIAL

 Aquests fons giren al voltant de 6,4 milions d’euros aportats per autònoms i autònomes de Catalunya

 Un dels principals temes a resoldre, en aquest primer trimestre de l’any, és la dotació econòmica amb la qual compta el col·lectiu per a poder formar-se a través del SEPE, més concretament des de FUNDAE, corresponents al Ministeri de Treball i Economia Social.

 Les quotes de cotització que les persones treballadores autònomes paguen cada mes al RETA són el resultat d’aplicar a la base de cotització un tipus de cotització que, per a l’any 2024, és del 31,30% i es destina a cobrir diferents contingències, amb la següent distribució:

  •  Contingències comunes: 28,30%
  •  Contingències professionals: 1,30%
  •  Cessament d’activitat: 0,9%
  •  Formació: 0,10%
  •  Mecanisme d’Equitat Intergeneracional (MEI): 0,70%.

 La recaptació pel concepte de formació ascendeix a uns 38 milions d’euros anuals a tot l’estat, dels quals 6,4 milions aportarien els autònoms i autònomes donats d’alta al RETA a Catalunya.

 Si fem el càlcul des que va entrar en vigor l’obligatorietat de cotitzar per formació dels autònoms, al gener de l’any 2019, fa ja cinc anys, la recaptació per aquest particular ascendeix a més de 190 milions d’euros a tot l’estat dels quals 32 milions d’euros serien recaptats des de Catalunya.

 Des de CTAC-Autònoms i el nostre soci en l’àmbit estatal UPTA, s’exigeix al Ministeri de Seguretat Social, que destini de forma urgent els recursos econòmics que han recaptat amb el pagament de les quotes de més de 3.3 milions de treballadors i treballadores autònomes a l’Estat, dels quals 560.000 a Catalunya, amb la finalitat de poder accedir a les diferents accions formatives que gestiona el Servei Públic d’Ocupació (SEPE) a través de FUNDAE.

 És imprescindible dedicar tots els recursos econòmics a formar als nostres autònoms i autònomes, digitalitzar-los, millorant les seves competències professionals i desenvolupant una transformació real del nostre teixit productiu.

 CTAC-Autònoms i UPTA ha sol·licitat una reunió amb la ministra de Seguretat Social i amb part del seu gabinet per a poder encarar aquest tema i altres que estan estancats des de fa mesos, com ho són el subsidi per a persones treballadores autònomes majors de 52 anys i la participació de les organitzacions representatives del treball autònom en les comissions de control de les Mútues d’Accidents de Treball.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada