La Jubilació Activa del Col.lectiu de Treballad@rs Autònom@s

jubilat Sin títuloEl col·lectiu de treballadors autònoms i autònomes són els treballadors que més tard es jubilen i els que menys import de prestació perceben. La pensió mitjana de jubilació del col·lectiu d’autònoms, ronda els 775 € al mes, mentre que la dels treballadors per compte d’altri s’ha situat en aquest passat mes d’octubre en 1286 €.

Partim de la base que la mitjana d’edat de jubilació d’un treballador per compte d’altri està en els 64,4 anys d’edat, la dels treballadors autònoms i autònomes s’allarga fins als 65,5 anys d’edat. La raó no és una altra que la baixa quantia que els queda com a pensió a l’hora de jubilar-se. Hi ha una diferència en la prestació d’un 39%

Des de la CTAC-Autònoms, creiem que aquest ha de ser un dels grans debats del futur, cal replantejar aquesta situació i les quanties que perceben els autònoms en concepte de pensió, sobretot en el cas de la pensió de jubilació. Després de cotitzar tota una vida, i davant la situació actual, perceben pensions que en molts casos no els asseguren ni un mínim d’ingressos per a viure amb dignitat, aquest és el drama de gran part del nostre col·lectiu una vegada conclouen la seva carrera professional, que es troben davant la precarietat. Aquesta situació en la gran majoria de casos no és voluntària, sinó que és causada per la impossibilitat de què el col·lectiu pugui fer front a un augment de la seva Base de Cotització.

Òbviament, la quantia de la jubilació va lligada a les cotitzacions a la Seguretat Social, i a Catalunya tenim un 85,6% dels autònoms que cotitzen per la base mínima.
El col·lectiu reivindica un nou disseny del model de cotització, que per nosaltres és vital, i que permeti a milers de treballadors autònoms regularitzar les seves cotitzacions abans que arribi el moment de la seva jubilació.
En aquest sentit, cada dia són més els autònoms majors de 65 anys que opten per acollir-se a la jubilació activa. Si ens fixem en l’evolució del col·lectiu, hi ha un augment significatiu dels autònoms jubilats actius durant els últims anys.
Actualment a la jubilació activa s’hi pot accedir de dues formes:

  • Jubilació activa amb una percepció del 50% de la prestació, compatible amb el treball per compte propi.
  • O bé, la jubilació activa, amb una percepció del 100% de la prestació, condicionat a la contractació d’una persona per compte aliena.
    Durant la situació de jubilació activa en general, no es paga una quota com a tal, però si el que es denomina quota de solidaritat. Això vol dir, que com a mínim cal abonar la quota de la cotització per incapacitat temporal entorn un 3% més un tipus especial del 8%.

A la fi, el col·lectiu no es jubila perquè les pensions a percebre no són suficients, i per aquest motiu, necessiten estar en actiu per tal de generar d’altres ingressos que els permetin mantenir uns mínims dignes i no estar de forma precària.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.