La pandèmia silenciosa de la salut mental, deixa a més de 727 autònoms/es de baixa a Catalunya

Vector 3d realistic fiber ropes - straight and tied up. Jute or hemp twisted cords with loops isolated on white background. Decorative elements with brown packthread.

Freepik

LA PANDÈMIA SILENCIOSA DE LA SALUT MENTAL, DEIXA A MÉS DE 727 AUTÒNOMS I AUTÒNOMES DE BAIXA A CATALUNYA

• Segons un estudi de CTAC-AUTÒNOMS I UPTA, el 15% de les baixes del col·lectiu en 2023, són patologies derivades de la salut mental.

• La CTAC-Autònoms i UPTA exigeix més recursos per a la detecció precoç i la prevenció de riscos psicosocials per al col·lectiu autònom.

Les patologies de salut mental en entorns laborals són una problemàtica que ha augmentat, segons les dades recollides d’estudis dels últims anys. A escala estatal, més de 5.100 treballadors per compte propi han sofert aquesta tipologia de malalties l’any passat, 727 autònoms i autònomes a Catalunya.

Segons les xifres de l’INE, l’any passat van perdre la vida 4.227 persones per autòlisis a l’estat. Dels quals, i segons el percentatge de població, la franja d’edat i situació laboral, 335 corresponen a treballadors i treballadores per compte propi, suposant un 8% del total.
dadessalutmental

Les conseqüències més habituals, d’aquest desequilibri del benestar mental, són els trastorns de la son, ansietat, la depressió en tots els seus graus, pensaments remugants i en els casos més greus, comportaments suïcides.

Des de la CTAC-Autònoms, creiem que estem davant d’una pandèmia silenciosa i que, des del diàleg social entre administracions i representants de treballadors autònoms, hauríem de situar aquesta problemàtica i procurar solucions transversals i multidisciplinàries atès que són molts els factors socials, laborals i personals que conformen aquestes situacions.

Des de CTAC-Autònoms i UPTA, demanem que s’ampliïn les especialitats assistencials, psicològiques i psiquiàtriques de les Mútues d’Accidents de treball. També reclamarem al Ministeri de Treball i Economia Social, a través dels Instituts Català de Seguretat i Salut en el Treball i el Consell del Treball Autònom, emprendre una campanya de conscienciació sobre aquestes malalties, més comunes i menys visibles, que actualment té una tendència a l’alça de baixes de llarga durada per malalties d’aquestes característiques.

La prevenció de riscos psicosocials així com la detecció precoç de les situacions de risc són importants per evitar que aquestes situacions derivin en malalties de salut mental o patologies de llarga durada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.