Mobilitzacions contra el desmantellament de Correos

CCOO, UGT i CSIF anunciem mobilitzacions aquesta primavera contra el desmantellament de Correos i no descartem convocar vaga general

CCOO, UGT i CSIF, organitzacions sindicals que sumem més del 92% de la representació dels treballadors i treballadores de Correos a la demarcació de Tarragona, anunciem mobilitzacions durant els propers mesos davant l’absència clara d’iniciatives del Govern de l’Estat per a garantir la viabilitat de l’empresa pública i del servei que presta a milions de ciutadans i ciutadanes.

Denunciem la retallada de dos terços en el finançament del Servei Postal Universal (servei públic a la ciutadania) el 2017, que s’ha reduït a la irrisòria quantitat de 57 milions d’euros, el bloqueig per part del Govern de l’Estat del Pla Estratègic, la destrucció de 15.000 llocs de treball des de 2008, prop de 250 a la demarcació, i la implantació d’un model d’ocupació precària, amb un pes cada vegada més important de la contractació temporal i a temps parcial.

Arran de la falta de resposta a les demandes i propostes sindicals tant del Govern com de SEPI –organisme del qual depèn Correos-, davant la previsible pèrdua de 30.000 llocs de treball a tot l’Estat a mitjà termini, que en l’àmbit de la demarcació de Tarragona podria afectar 150 llocs de treball, els tres sindicats avancem un calendari de mobilitzacions que s’iniciarà el mes de maig i que serà gradual i anirà incrementant-se, sense descartar la vaga general, si no hi ha resposta a les mesures que exigim els sindicats per a garantir la continuïtat de l’empresa més gran del sector postal públic.

CCOO, UGT, CSIF i Sindicat Lliure, organitzacions sindicals majoritàries que sumen el 85% de la representació dels 57.000 treballadors/as de Correos a nivell estatal, han anunciat mobilitzacions conjuntes a tot l’Estat durant els propers mesos, davant l’absència d’iniciatives del Govern per garantir la viabilitat de l’empresa pública i del servei que presta a la ciutadania.

Les quatre organitzacions sindicals comparteixen el diagnòstic, gens encoratjador, sobre la situació de Correos, motivat per una acció de Govern i una política en matèria de servei postal públic que s’ha caracteritzat per la retallada i el bloqueig d’iniciatives per a la modernització de Correos.

En aquesta legislatura, s’ha produït una retallada sense precedents en el finançament del Servei Postal Universal, que ha passat de 180 a 57 milions d’euros l’any 2017, que es repetirà el 2018 en cas de pròrroga dels Pressupostos Generals de l’Estat i que s’ha traslladat directament al compte de resultats, provocant el dèficit més alt de la història de Correos, uns 150 milions d’euros. A més a més, el Govern de l’Estat es va comprometre amb els quatre sindicats el juny passat a restituir la retallada, que no ha complert, i a engegar un grup de treball per elaborar el Pla de Prestació del Servei Postal Universal -que en determinarà el model i les quanties de finançament- del qual tampoc se n’ha tingut cap notícia en més de vuit mesos.

El mercat postal s’ha anat transformant en els darrers anys com a conseqüència de la substitució del correu tradicional -amb descensos del 5% anual- per comunicacions electròniques, d’una banda, i de l’altra, per l’increment de la paqueteria arran del desenvolupament del comerç electrònic -amb increments del 25% anual. Davant d’aquesta situació, tots els grans Correus europeus, amb el suport dels seus governs, han optat per ampliar la seva activitat logística i de paqueteria davant el descens progressiu de la carta tradicional, i alhora han mantingut el seu Banc Postal. Correos és una excepció preocupant, perquè depèn de la carta en un 85% dels seus ingressos i, per tant, pateix una disminució d’ingressos, enviaments gestionats i beneficis. La necessària aposta per la diversificació, entrant de ple en la paqueteria, els serveis financers o la restitució del Banc Postal, és el gran compte pendent de Correos, així com l’aprovació d’un Pla Estratègic que Hisenda, propietari de l’empresa pública, manté incomprensiblement bloquejat i que n’impedeix la modernització i adaptació a la realitat actual del sector.

L’ocupació és el tercer element que els sindicats denunciem com a motiu del conflicte. Els sindicats denunciem la destrucció de 15.000 llocs de treball en els últims nou anys a nivell estatal, prop de 250 a la demarcació de Tarragona, amb prou feines mitigats per les dues últimes i insuficients ofertes d’ocupació i amb mancances clares en la prestació del servei públic postal a la ciutadania com ja s’està veient en una desatenció de poblacions i zones rurals a tota la demarcació, fins i tot amb noves retallades de plantilla on ja n’hi havia hagut, com poden ser la zones de la Ribera d’Ebre, l’Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà, etcètera, així com en una falta de cobertura de moltes seccions de repartiment en diferents localitats com poden ser Valls, Cambrils, Reus i Tarragona, o directament una plantilla insuficient com és el cas del Vendrell, Cunit o Salou.

Les xifres, si es manté la retallada pressupostària de més de 120 milions d’euros, anirien entorn de la supressió de 30.000 llocs de treball a nivell estatal a mitjà termini. En l’àmbit de la demarcació de Tarragona, podria traduir-se en l’afectació, d’una forma o una altra, d’uns 150 llocs de treball, que deixaria la ciutadania pràcticament sense repartiment i es convertiria en un drama social.

Denunciem també la pèrdua de poder adquisitiu, amb els salaris congelats i retallats des de 2010, el deteriorament de les condicions laborals i la instauració durant els últims anys de modalitats d’ocupació precària arribant a  xifres vergonyants com un 35% de contractes eventuals i un 22% de llocs a temps parcial de quatre hores, i casos en què s’arriba a treballar únicament vuit hores setmanals.

Davant aquesta situació, CCOO, UGT, CSIF i Sindicat Lliure reiterem les nostres demandes -condicionant el desenvolupament del conflicte a la resposta del Govern-, perquè es desbloquegin els elements que mantenen en zona de risc la continuïtat del correu públic: que es restitueixi la retallada de finançament, s’aprovi el Pla de Prestació amb una dotació suficient i es doni via lliure a un necessari Pla Estratègic per a la diversificació de l’activitat. I finalment, perquè es garanteixi la plantilla suficient, amb taxes de reposició per sobre del 100% que permetin recuperar ocupació; increments salarials per sobre de l’IPC que juntament amb increments específics per a Correos, més enllà dels pactats en l’àmbit de la Funció Pública, permetin retornar el poder adquisitiu perdut; i una regulació de les condicions de treball que posi fi a la creixent precarietat en el model d’ocupació.

rdp_190318

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*