Al mes de febrer es redueix la contractació i la que s’ha fet és majoritàriament temporal i al sector serveis

Ens preocupa l’augment de l’atur entre les dones, les persones més joves i les persones immigrades. També augmenta el nombre de persones que no cobren prestació.

Al mes de febrer al Vallès Oriental l’atur s’ha reduït en 111 persones, situant en32.911 les persones en situació d’atur registrades a les oficines del SOC. Aquesta xifra representa una reducció d’un 0,34% respecte al mes anterior i una rebaixa interanual d’un 10,28%..

Pel que fa a l’atur registrat a Catalunya aquest també s’ha reduït en 1.645 persones (+0,28%) respecte al mes de gener, i ha baixat en 48.462 persones (-7,70%) respecte al mateix període de l’any anterior, i se situa en 581.124 persones.

aturfebrer

Tornant a la nostra comarca, les poblacions que han registrat un major augment  son Mollet +54, Bigues i Riells +26 i la Llagosta +19 . El descens més importants els trobem a Montmeló -38, Sant Celoni -33, Granollers -38.

En relació als diferents grups de població, observem que l’atur s’ha reduït entre els homes en un 0,85% i 2.412 homes menys en situació d’atur que al mes anterior, mentre que entre les dones s’ha incrementat en un 0,26%, amb 767 dones més en situació d’atur. Si comparem l’atur registrat d’aquest mes amb el mateix període de l’any anterior, observem que l’atur s’ha reduït un 10,96% entre els homes i un 4,38% entre les dones.

Pel que fa a la població treballadora més jove, l’atur torna a pujar respecte al mes de gener. El número de persones menors de 25 anys desocupades s’ha situat aquest febrer en 39.863 persones, amb 1.230 joves més en situació d’atur (+3,18%). Respecte al gener de 2014, l’atur juvenil s’ha reduït d’un 5,21%.

Pel que fa a la població estrangera, aquest mes registra un total de 116.041 persones en situació de desocupació, el que representa un increment  d’un 0,6% respecte al mes anterior, i un descens d’un 7,5% respecte al mateix període de l’any anterior. 64.007 d’aquestes persones procedeixen del sector serveis i 18.824 de la construcció. La població estrangera representa el 19,97% del total de l’atur a Catalunya.

Per sectors, l’atur s’ha incrementat a l’agricultura, amb 307 persones en situació d’atur més (+2,01%) i entre les persones sense ocupació anterior, amb 947 persones aturades més (+2,83%). Per contra, s’ha reduït a la construcció, amb 1.334 persones desocupades menys (-1,97%), a la a indústria, amb 1.080 persones menys (-1,38%) i als serveis, amb 485 persones menys en situació de desocupació (-0,12%).

En relació a la contractació, aquest mes de febrer s’han signat un total de 184.801 contractes, 20.951 menys que al mes anterior (-10,18%), però 23.120 més que ara fa un any (+14,30%). La contractació s’ha reduït a totes les províncies: a Barcelona, 16.061 contractes menys que al mes anterior (-9,98%); a Tarragona, 2.081 contractes menys (-11,28%); a Lleida, 1.672 contractes menys (-16.75%), i a Girona, 1.137 contractes menys (-6,95%). Respecte l’any anterior, totes les províncies han incrementat la contractació.

26.274 dels contractes signats han estat indefinits (el 14,22% del total), davant de 158.527 contractes temporals (el 85,78% del total de la contractació d’aquest mes).

La contractació indefinida s’ha incrementat en 251 contractes respecte al mes de gener (+0,96%) i 5.603 contractes més que l’any anterior. La contractació temporal s’ha reduït en 21.202 contractes (-11,80%) respecte el mes anterior, però s’ha incrementat un 12,42% respecte el mateix període de l’any anterior.

El sector on més s’ha reduït la contractació ha estat els serveis, amb 15.594 contractes menys (9,79%), i a la indústria, amb 4.575 contractes menys (-14,48%). L’agricultura ha perdut 942 contractes (-25,30%) i únicament la construcció ha incrementat la contractació aquest mes, amb 160 contractes més (+1,43%).  El 66,38% del total de la contractació del mes de febrer han estat contractes temporals del sector serveis (122.677 contractes).

Pel que fa a l’afiliació a la Seguretat Social, al mes de febrer hi havia 2.953.336 persones afiliades, xifra que representa un increment de 18.077 persones afiliades (+0,62%) respecte al mes de gener, i un increment de 93.640 persones (+3,27%) respecte al mateix període de l’any anterior.

Per últim, i sobre el nivell de protecció de les persones en situació de desocupació, la taxa de cobertura a Catalunya està en el 58,88% En aquest sentit, 239.614 de les persones registrades a les oficines de treball, un 41,12%, no cobren prestació o subsidi per desocupació. Les persones que cobren una prestació assistencial o la renda activa d’inserció arriba aquest mes al 53,13% del total de les persones que reben una prestació, és a dir, 182.326 amb dret reben una prestació mitjana de 426 euros.

Valoració i propostes de la UGT de Catalunya

Des de la UGT de Catalunya no podem valora positivament aquestes dades, ja que aquest mes de febrer, malgrat el lleuger descens de l’atur en 1.645 persones, no s’ha traduït en un increment de la contractació. S’han signat 20.951 contractes menys que al mes anterior, malgrat la celebració del congrés de la telefonia mòbil celebrat a Barcelona, el Mobile World Congress, que no ha estat capaç de generar llocs de treball per incrementar la contractació.

Recordem també que l’atur registrat no comptabilitza les persones que deixen de renovar la demanda d’ocupació perquè ja no cobren prestacions, les persones que suspenen la demanda perquè marxen a l’estranger en recerca d’oportunitats laborals, les persones en situació d’atur que realitzen cursos de formació per a l’ocupació gestionats pel SOC o les persones estrangeres que retornen al seu país d’origen davant la falta d’expectatives de trobar una feina, i aquests col·lectius cada vegada tenen més importància a l’hora de comptabilitzar les persones que es troben en situació de desocupació. No és que es les persones trobin feina, sinó que hi ha menys gent que en busca.

I les persones que en troben, ho fan amb contractes més curts, parcials i temporals, fet que incrementa la pobresa de les persones treballadores.

Destaquem també que aquest mes s’ha incrementat l’atur entre les dones, entre les persones més joves i entre les persones immigrades. D’altra banda, també augmenta el nombre de persones que no cobren prestació.

Amb tot això, des de la UGT de Catalunya continuem reclamant:

  • La priorització de la lluita contra l’atur i la creació d’ocupació de qualitat.
  • La posada en marxa de veritables polítiques de reactivació econòmica i endegar una reforma en profunditat del sistema financer, que generi confiança, incentivi el consum i la creació de llocs de treball.
  • La reactivació la demanda interna mitjançant la pujada dels salaris, la qual cosa portarà la creació d’ocupació, la millora de les condicions de treball i la recuperació del nivell adquisitiu perdut, i l’aprovació d’una Llei del Sou Mínim, que situï aquest en el 60% del sou mitjà de la població, tal com estableix la Unió Europea.
  • L’adopció, per part dels governs, de mesures adreçades principalment a les persones, que continuen patint la crisi i que cada vegada es troben en una situació més vulnerable.
  • Prioritzar les polítiques actives d’ocupació que tenen a veure amb l’orientació, la formació, i l’acompanyament per a la inserció laboral i incrementar el seu pressupost. I prioritzar els col·lectius amb més dificultats d’inserció laboral com les persones majors de 45 anys, les persones que han esgotat les prestacions per desocupació, o les persones joves.
  • El reforçament del Servei d’Ocupació de Catalunya, amb més professionals i més recursos, destinats a millorar l’ocupabilitat de les persones en situació de desocupació del nostre país.
  • La reforma del sistema fiscalamb l’objectiu de generar més ingressos públics i recobrar l’equilibri pressupostari: lluitar contra l’economia submergida i el frau fiscal, gravar les transaccions financeres internacionals, crear nous impostos sobre grans fortunes i eliminar els paradisos fiscals.
  • La derogació de les darreres reformes laboral imposades, injustes, inútils i ineficaces i amb conseqüències nefastes per a les persones treballadores ocupades, per a les persones treballadores en situació d’atur i per a les persones en situació de més vulnerabilitat.

Pel que fa al Vallès Oriental:

  • Que els quatre anys de legislatura en l’àmbit local, no han servit per impulsar unes polítiques comarcal en l’àmbit de la creació d’ocupació i la requalificació dels treballadors aturats.
  • La coordinació de les polítiques de formació  i de promoció econòmica a nivell comarcal.
  • En l’àmbit de la formació, demanem que es planifiquin aquestes polítiques tenint en compte els sectors econòmics més importants de la nostra comarca.
  • Reforçar del Servei d’Ocupació de Catalunya, amb més professionals i més recursos, destinats a millorar l’ocupabilitat de les persones en situació de desocupació del nostre país. Pel que fa a l’àmbit del Vallès, coordinar els diferents serveis dels ajuntaments i impulsar un servei a nivell comarcal.
  • Pla estratègic comarcal. Des de la UGT creiem necessari realitzar un pla estratègic a nivell comarcal  abans de prendre decisions que afectin el conjunt del territori. Entenem que no s’ha de confondre la planificació estratègica amb la suma de les actuacions estratègiques de cadascun dels membres dels pactes cosa que s’ha fet massa sovint.
  • Demanem l’impuls de politiques industrials a nivell comarcal i la realització de un gran acord com s’ha fet a d’altres comarques que impulsi la reindustrialització a la nostra comarca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*