Acord per a una renda garantida ciutadana

Des de la UGT de Catalunya ens felicitem per aquest nou dret subjectiu que ens ajudarà a lluitar contra la pobresa i la precarietat laboral

Aquest matí la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat i els representants de la comissió promotora de la ILP –de la qual forma part la UGT de Catalunya- han signat l’acord per a la creació d’una Renda Garantida de Ciutadania (RGC) al nostre país.

baixa

Des de la UGT de Catalunya ens felicitem per aquest gran pacte, aconseguit després de quatre anys de mobilitzacions i de la recollida de 121.191 signatures, i que representa un nou dret social i el primer acord de país després de la crisi econòmica.

Considerem que la RGC és molt important sindicalment perquè ens permetrà lluitar contra la pobresa i contra la precarietat laboral: gràcies a aquest nou dret evitarem que cap llar catalana es quedi sense ingressos, i els treballadors pobres amb feina parcial podran complementar els seus ingressos. En aquest sentit, la implementació de la compatibilitat de la RGC amb les rendes del treball derivades de contractes a temps parcial on la quantia sigui inferior a la de I’IRSC s’iniciara a I’entrada en vigor de la llei, és a dir, el 15 de setembre de 2017, amb les famílies monoparentals amb fills a càrrec, i finalitzara amb la generalització de la compatibilitat de la RGC amb totes les rendes de treball derivades de contractes a temps parcial. Per tant, es tracta d’un pas important per eradicar la pobresa i la desigualtat a Catalunya.

A més, volem destacar que la RGC és un dret subjectiu de tots els ciutadans i ciutadanes en cas de necessitat –i no una subvenció, com fins ara els ajuts a les situacions de vulnerabilitat- i és un exemple del que es pot aconseguir amb unitat i mobilització social.

La RGC ha de ser tramitada com a llei al Parlament i es preveu que comenci la seva aplicació al mes de setembre amb un 85% de la prestació (564 euros en cas d’un membre; 836 euros per a dos membres; i 75 euros per fill, amb un màxim de tres). La implementació es durà a terme durant quatre anys, fins a l’abril de 2020, quan les famílies beneficiàries ja en cobraran el 100% (664 euros en cas d’un membre; 996 euros per a dos membres; i 100 euros per fill, amb un màxim de tres).

Podran obtenir la RGC totes aquelles persones majors de 23 anys amb dos anys de residència a Catalunya i que hagin esgotat totes les prestacions i no tinguin un patrimoni superior a la primera residència. Existeixen algunes compatibilitats amb ajuts socials, com les prestacions derivades de la llei de dependència i les beques de transport i menjador escolar. A més, les famílies monoparentals amb contractes a temps parcial que tinguin una renda inferior a l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) també podran rebre la prestació fins a arribar a aquest topall. La porta d’entrada a la RGC seran les Oficines de Treball de la Generalitat, on també es traçarà un pla d’inserció laboral per a aquestes persones.

ACCEDEIX A L’ACORD

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*