La demarcació de Lleida registra un 34% més d’accidents greus respecte a l’any 2020

WhatsApp Image 2022-04-26 at 2.42.31 PMLleida acumula des de principis de l’any 2021 un total d’onze accidents mortals, nou l’any passat i dos des de principis d’any; unes xifres que tornen a situar-se a les dades d’abans de la pandèmia. Pel que fa als accidents lleus, aquests pugen un 15% respecte a l’any 2020 (6.370 al territori); mentre que els greus augmenten un 34%, arribant fins als 51, segons dades del Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya. Paral·lelament, els accidents ‘in itinere’ han estat un total de 611; 604 lleus, i 7 de greus.

Per sectors, la construcció, la indústria i els serveis són els que concentren principalment aquest tipus d’accidents. “Tot i que si es prenguessin les mesures pertinents per part de les empreses, aquestes dades es reduirien a la mínima expressió. Hi ha molta manca de prevenció i d’inversió, dos factors que influeixen en la sinistralitat”, ha apuntat Juanjo Lucena, adjunt a la Secretaria General de la UGT-Terres de Lleida. I afegeix: “No podem entendre com a l’any 2022 encara caigui algú d’una teulada. Un arnès no costa més de 100 euros i la vida d’una persona no té preu“.

Delegats de prevenció
La figura dels delegats de prevenció és una peça clau a les empreses, ja que fan tasques de prevenció i obliguen els directius a complir amb la llei. No obstant, no totes les empreses tenen aquesta figura. És per això, que la UGT reclama des de fa temps implantar la figura del delegat territorial, que equivaldria a un responsable de zona que visitaria les empreses que no tinguis representació sindical i adoptaria mesures per evitar accidents.

I seguint en aquesta línia preventiva, José Luis Aguilà, secretari general de la UGT-Terres de Lleida, també ha reclamat que les forces de seguretat de l’estat, tant territorials, com autonòmiques i estatals, també puguin fer inspeccions oculars durant el patrullatge i evitar així incompliments de la llei en matèria de prevenció de riscos.

Finalment, la UGT-Terres de Lleida també ha exigit que s’actualitzi i s’ampliï el quadre de malalties professionals, ja que “és vital poder considerar malalties directes o indirectes de l’activitat laboral, com per exemple, el cas de la Covid-19”, ha apuntat Aguilà.

“Aquesta preocupació i evitar més accidents laborals a la feina ha d’anar més enllà del dia 28 d’abril, Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball. És un compromís i una obligació de tots complir amb la llei i aplicar els protocols adequats per no haver de lamentar més víctimes. Una persona treballant no pot perdre la vida“, ha conclòs Aguilà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*