UGT denuncia l’auge de ‘falses’ cooperatives del sector carni

El sindicat UGT-Terres de Lleida ha denunciat aquest dijous l’ús fraudulent que algunes empreses càrnies fan de les cooperatives i els autònoms. Asseguren que en els últims anys n’han aparegut moltes de ‘falses’, i confirmen que es creen per desregular les condicions laborals. Per aquest motiu, consideren que s’han de fixar mesures més exigents per evitar que la situació continuï empitjorant. L’aparició d’aquest tipus de societats es dóna principalment a Osona, Lleida i Girona.

Miguel Prados, responsable d’Acció Sindical de FITAG Catalunya, explica que la proliferació d’aquestes noves cooperatives l’únic que provoca es que cada vegada hi hagin menys treballadors fixes i, conseqüentment, s’incrementin els temporals. Així mateix, aquesta modificació en l’empresa comporta que els treballadors no es regeixin pel conveni col·lectiu, per tant, tinguin salaris molt baixos; hagin de treballar més hores, sense tenir en compte els descansos ni els dies de lliurança entre setmana; a més de poder oferir preus més econòmics a la gran distribució. “Sense oblidar que aquest ús fraudulent afecta també a la competència, a aquelles empreses que apliquen correctament el conveni col·lectiu i els models de contractació”, afegeix Prados.

UGT denuncia falses cooperatives sector carni

Tots aquests drets laborals perduts amb l’aparició d’aquestes ‘falses’ cooperatives provoquen “un empobriment de la societat”. En aquest sentit, el responsable de FITAG-UGT Terres de Lleida, Antonio Rodríguez, considera que es necessari un canvi de legislació, “que s’acoti i estipuli les funcions que ha de complir realment una cooperativa”, al considerar que les que no compleixen unes condicions laborals dignes “creen esclavitud”.

Segons dades d’afiliació a la Seguretat Social i al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA), entre els anys 2008 i 2015, s’ha produït un increment molt significatiu de l’afiliació com a autònoms en les comarques que tenen més presència les indústries càrnies. En el cas de Lleida, en els últims set anys s’han registrat un 29% més d’altes d’autònoms, “principalment de gent jove, ja que sinó no aguantarien aquestes condicions laborals”, apunta Rodríguez.

Si la situació continua així des del sindicat veuen que el sector perdrà els convenis amb contractació directa i les condicions laborals cada vegada seran més precàries. Per aquest motiu, plantegen una solució: intensificar les inspeccions de treball per destapar aquest tipus de cooperatives i eradicar-les.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*