El Vallès Oriental tanca el 2019 amb una lleugera pujada de l’atur

El Secretari Comarcal Vicenç Albiol al programa Hangar 09 de VOTV

L’atur creix al Vallès Oriental durant el mes de desembre en 64 persones (+ 0,30%)  respecte el mes anterior i se situa en 21.677 persones.

Inter anualment, de gener a desembre 2019, l’atur s’ha reduït només en 100 persones, en contrast amb les 1.166 persones de l’any anterior.

Aquestes dades demostren que la comarca s’ha quedat estancada i no és capaç de reduir més atur.

El mercat laboral al Vallès Oriental no aconsegueix reduir més atur i continua el camí de la precarització com a conseqüència de les reformes laborals imposades.

Els municipis que més augmenta l’atur durant el mes de desembre 2019 són els de Caldes de Montbui (31 persones) i Mollet del Vallès (23 persones).

Valoració i propostes de la UGT del Vallès Oriental

Malgrat la reducció de l’atur, des de la UGT de Catalunya no podem valorar positivament aquestes dades.

La reducció de l’atur experimentada durant el 2019 és molt minsa, la més fluixa des de l’inici de la “recuperació econòmica” que inclou un preu massa car: la precarització del mercat de treball, que es tradueix en més temporalitat, més parcialitat, contractes de més curta durada i amb salaris més baixos.

Aquesta suposada recuperació econòmica no s’està revertint ni en les persones treballadores que tenen feina ni en les que en busquen, perquè no s’està generant ocupació de qualitat, sinó que s’està minvant encara més el poder adquisitiu de les persones, incrementant la bretxa salarial i les diferències entre classes.

Amb tot això, des de la UGT de Catalunya continuem reclamant:

La derogació immediata de les reformes laborals imposades.

Impulsar un canvi de model productiu basat en una política industrial que inverteixi en innovació, formació i coneixement, i que generi treball estable i de qualitat, més enllà de l’ocupació precària, temporal, de curta durada i baixos salaris que s’està generant en l’actualitat.

Impulsar la contractació indefinida i fomentar la jornada completa, en contraposició de l’abús en la contractació temporal fraudulenta i la contractació parcial involuntària, i fer efectiu el registre de la jornada i el control horari a les empreses, per evitar les jornades extenses i hores extraordinàries no compensades.

Garantir uns salaris dignes i la capacitat adquisitiva de les persones treballadores, amb un salari mínim interprofessional al mateix nivell que l’europeu: 1.000 euros.

Perseguir i denunciar la precarietat de les empreses multiserveis, falses cooperatives i falsos autònoms per assolir la premissa “a igual treball, igual sou”.

Garantir i reforçar la protecció social de les persones que perden la feina, amb unes polítiques actives d’ocupació públiques de qualitat i una reforma global, integrada i consensuada de la protecció assistencial per desocupació, i uns serveis públics d’ocupació amb més recursos humans i econòmics.

Reforçar el diàleg social i la negociació col·lectiva per evitar la desregulació del mercat de treball.

Pel que fa al Vallès Oriental continuem reclamant:

Impuls de mesures per a reduir la contractació precària a totes les administracions.

Compromís de totes les administracions per a no contractar empreses multiserveis en el seus concursos públics de contractació.

Impuls de un Pla estratègic comarcal abans de prendre decisions que afectin el conjunt del territori. Entenem que no s’ha de confondre la planificació estratègica amb la suma de les actuacions estratègiques de cadascun dels membres dels pactes cosa que s’ha fet massa sovint.

L’impuls i la promoció de la FP d’una forma coordinada al Vallès Oriental a curt termini que ha d’esdevenir un recurs estratègic per sortir d’una forma segura de la crisi econòmica.

Impuls d’un Consell de la FP d’àmbit comarcal que serveixi únicament d’òrgan de coordinació i de posada en comú del conjunt de recursos del sistema formatiu

Coordinar els diferents serveis de promoció econòmica dels ajuntaments i impulsar un servei a nivell comarcal.

Impulsar un Pla de Xoc d’àmbit social a nivell comarcal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*