LA UGT ACONSEGUEIX CONDEMNA JUDICIAL CONTRA AJUNTAMENT VALLGORGUINA

El jutjat número 13 de Barcelona anul·la els pressupostos municipals de l’ajuntament de Vallgorguina de l’any 2021 per, entre d’altres,  manca de transparència al no facilitar la informació pública a la qual estava obligada a la UGT de CATALUNYA

Des del novembre de 2019 la Unió General de Treballadores i Treballadors de Catalunya ha intentat reunir-se amb l’actual alcalde de la corporació per intentar mediar en un conflicte laboral amb el col·lectiu de treballadores i treballadors dels vigilants municipals.

El personal de vigilants municipals de Vallgorguina porten anys queixant-se d’abusos laborals i del tracte degradant i dictatorial que reben per part del regidor de RRHH del consistori, recolzat en tot moment per l’alcalde de la corporació.

Davant la manca de resposta per part de l’alcalde a la reunió i a la sol·licitud de mediació, la UGT de Catalunya va iniciar diverses accions sindicals mitjançant la negociació col·lectiva per tal d’intentar solucionar l’esmentat conflicte laboral. Es va demanar informació pública sobre les condicions laborals dels vigilants, es va constituir la secció sindical a l’ajuntament, es va convocar la Mesa General de Negociació, es va denunciar el conveni col·lectiu per poder negociar un de nou, etc.

Però la reacció dels responsables de l’Ajuntament va ser del tot impròpia, inadmissible i il·legal en una administració pública. No responien a cap instància, no facilitaven cap documentació ni a la UGT ni als vigilants responsables de la secció sindical, negaven de manera persistent la negociació col·lectiva i la representativitat del sindicat. La situació amb els vigilants va empitjorar i després de mesos de realitzar diverses accions sindicals la corporació va decidir acomiadar a la delegada sindical de la secció que era la única vigilant que no tenia la seva plaça fixa. Acomiadament que es va justificar amb l’excusa d’una valoració laboral elaborada pel mateix regidor de RRHH. Precisament el regidor al que els vigilants assenyalaven com el principal problema del consistori. De fet, la delegada, tan sols uns dies després d’ haver constituït la secció sindical de la UGT i d’haver-se demanat diversa informació pública, ja va ser advertida de les conseqüències que tindria. I així va passar. L’acomiadament es va impugnar, però amb moltes dificultats degut a la contínua manca de transparència dels responsables del consistori.

La UGT es va veure obligada a anar impugnant la major part dels acords laborals i pressupostaris en els que l’Ajuntament de Vallgorguina li negava  la legítima participació a la qual tenia dret com a sindicat majoritari.

L’ alcalde de la corporació i el regidor de RRHH no han atès cap de les reivindicacions dels vigilants municipals als quals se’ls obliga a continuar amb jornades molt superiors a la de la resta de treballadors municipals, un calendari laboral abusiu que castiga greument la conciliació amb les seves famílies, manca de mitjans, manca de mesures de prevenció, etc.

Els vigilants municipals se senten indefensos pel tracte prepotent i autoritari del regidor de RRHH. “Jo sóc el vostre superior encara que no us agradi, estic per sobre vostre i us puc ordenar”,  “aneu a Estrasburg si voleu”, “però si no compliu les meves ordres  tindreu conseqüències greus”, són algunes de les formes en les què es dirigeix als treballadors.

Els treballadors afectats han fet arribar queixes fins i tot per rebre pressions impròpies d’ alcaldia i la regidoria de RRHH perquè denunciessin l’estacionament de determinats vehicles en contra del criteri professional dels propis vigilants com agents de l’ autoritat.

La manca de transparència contínua i la negativa a facilitar la documentació pública han obligat a la UGT a anar interposant diferents denúncies en la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP). Moment en el qual requerits per aquest organisme públics de sobte l’Ajuntament ha començat a facilitar documentació.

El jutjat número 13 del contenciós administratiu de Barcelona ha donat la raó a la UGT de Catalunya i ha condemnat a l’Ajuntament a negociar, tramitar i aprovar novament els pressupostos municipals de 2021. Però en aquesta ocasió l’equip de govern municipal haurà de respectar escrupolosament el dret fonamental de llibertat sindical dels treballadors municipals i de la UGT de Catalunya.

La UGT de Catalunya ha hagut d’interposar més demandes judicials contra l’Ajuntament de Vallgorguina pels mateixos motius, totes elles amb grans dificultats per la contínua manca de transparència  de la corporació, però aquestes encara estan pendents de sentència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*