Capitalització o pagament únic? Qui i com es pot demanar?

capitalització o pagament únic

La finalitat de la capitalització o el pagament únic de la prestació contributiva d’atur és propiciar la iniciativa d’autoocupació dels treballadors desocupats mitjaçant tres maneres:

  • Emprendre un negoci com a treballador/a autònom.
  • La incorporació com a socis a cooperatives de treball associat o a societats laborals ja existent o de nova creació.
  • Aportar l’atur al capital social d’una societat de nova constitució, o ja constituïda en un termini com a màxim de 12 mesos abans.

Qui ho pot demanar?

Qualsevol persona beneficiària d’una prestació contributiva per desocupació que té pendent de rebre en la data de sol·licitud, almenys, 3 mensualitats.

Excepcions:

  • Qui hagi cobrat el pagament únic, en qualsevol de les seves modalitats, en els quatre anys immediatament anteriors.
  • Qui en 24 mesos anteriors a la sol·licitud del pagament únic hagin compatibilitzat el treball per compte propi amb la prestació per desocupació de nivell contributiu.
  • Qui hagi impugnat davant la jurisdicció social el cessament de la relació laboral que ha donat lloc a la prestació per desocupació, la capitalització de la qual es pretén, i encara està pendent de la resolució del procediment.

Cal recordar que l’inici de l’activitat ha de ser en el termini màxim d’1 mes des de la Resolució de concessió del dret i, en tot cas, en data posterior a la sol·licitud.

Com s’abona la prestació?

Es pot escollir entre tres formes de pagament:

  1. Abonament del 100% del valor actual de l’import de la prestació per desocupació. En aquesta modalitat el pagament de la prestació es efectuarà d’una sola vegada i es destinarà a la inversió necessària per al desenvolupament de l’activitat per compte propi (inclòs l’import de les càrregues tributàries per a l’inici de l’activitat).
  1. Subvencionar la cotització del treballador a la Seguretat social. Es realitzarà mensualment prèvia comprovació que es manté en alta en la Seguretat Social en el mes corresponent, per un import que correspon a les quotes a la Seguretat Social fins a percebre la totalitat de la prestació.
  1. En la modalitat mixta quan no s’obté la prestació pel seu import total, l’import restant es podrà destinar al pagament de les quotes de cotització a la Seguretat Social.

Cal tenir en compte que les formes d’abonament de la prestació depenen de la forma jurídica i de l’activitat que tria el treballador/a autònom.

 

Si necessiteu mes informació, o resoldre qualsevol dubte, podeu contactar amb nosaltres mitjançant la consulta web!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.