Fons addicionals 2019 i 2020, aturada la negociació…

COMUNICAT SINDICAL UNITARI
EN RELACIÓ A LA NEGOCIACIÓ DELS FONS ADDICIONALS

Denunciem la manca de transparència i deixadesa de la Mesa d’Universitats en la negociació de 4,5 milions d’euros que pertanyen a les treballadores i als treballadors.
Els sindicats sotasignats volen denunciar el nostre profund malestar i disconformitat per com s’han dut a terme les negociacions a la Mesa d’Universitats corresponent als fons addicionals del II Acord per a la millora de l’ocupació pública i condicions de treball (0,20% al 2018, 0,25% al 2019 i 0,30% al 2020)

Primer, constatem l’antecedent que l’acord de la Mesa d’Universitats respecte als fons addicionals de 2018 (0,20% de la massa salarial) va ser que es repartirien de manera lineal consolidada entre tot el personal.

Des d’aleshores, no s’ha resolt la negociació per a l’aplicació del 0,25% de 2019 i del 0,30% del 2020. Entenem que hi ha hagut la situació de pandèmia però que això s’ha sumat a una dilatació del tot injustificable de les negociacions, que va provocar que arribéssim al 2020 sense poder aplicar els fons del 0,25% del 2019, trobant-nos en un escenari “ara que ja ha passat” en què havíem de negociar de nou l’aplicació del 0,25% 2019 + 0,30% del 2020.

Durant tot el procés negociador, dut a terme el 2021, la part sindical va fer un esforç de flexibilitat amb concessions importants, acceptant el marc proposat per les Universitats i també una gran feina de consens facilitador per fer arribar una proposta conjunta per la Mesa d’Universitat del dia 21 d’abril de 2021. La proposta acceptava renunciar al pagament consolidable per a 2019 i 2020 i fer un pagament únic lineal i, també, marcava línies prioritàries per la consolidació a partir de l’exercici de 2021 (vegeu document annex amb la proposta d’acord consensuada).

En la Mesa del dia 21 d’abril però, quan finalment teníem un preacord acceptat per les parts, les universitats es van fer enrere de la proposta amb què s’havien compromès, exposant de forma sobtada, després de tot un any, que: “la proposta de pagament lineal que inclou la proposta no és possible com a complement de productivitat. Aquest fet s’ha pogut corroborar en els darrers dies, i per tant, s’ha de buscar una nova fórmula per proposar” (segons consta en l’acta de la mesa del dia 21 d’abril de 2021).

Vàrem ser emplaçats a una nova Mesa el 26 de maig de 2021 per la qual vàrem fer l’esforç d’arribar a un nou preacord del qual les universitats s’han tornat a desdir, al·legant l’existència d’ informes jurídics de la Generalitat que els impossibiliten signar l’acord, malgrat que ja l’havien acceptat.

En aquesta darrera reunió de la Mesa d’Universitats, els sindicats hem exigit, de forma unitària, que les universitats presentin els corresponents informes amb motius d’il·legalitat del preacord, per facilitar que els serveis jurídics sindicals puguin fer la seva valoració acollint-nos al principi jurídic de les relacions laborals: davant el dubte d’inseguretat jurídica o possibles discrepàncies jurídiques, en el dret laboral preval el “in dubio pro operario”, que significa literalment “en cas de dubte, a favor del treballador”. No rebre aquests informes podria ser interpretat, després d’un any, com a mala fe negociadora.

Finalment, exigim mesures per compensar els diners estalviats al 2019 i 2020 i que s’acordi a cada universitat la distribució del 0,55% consolidable. Aquests diners son fruit de la nostra massa salarial.

Entenem que les universitats actuen unilateralment, sense donar les explicacions pertinents ni respectar l’òrgan de negociació amb les seves treballadores i treballadors públics.

CCOO, UGT, INTERSINDICAL, CGT

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*