“Las maestras de la República”

Cartell Las Maestras de la RepúblicaPRESENTACIÓ, PROJECCIÓ I DEBAT
“Las maestras de la República”
Dimarts, 4 de març de 2014 – 11h del matí
Sala d’actes de la Facultat d’Educació i Psicologia de la Unversitat de Girona

El documental “Las maestras de la República” ha estat guardonat amb el premi Goya a la millor pel·lícula documental de 2014.
Recorda a les dones que van lluitar per les llibertats, la democràcia i la renovació pedagògica a l’època republicana i fins al final de les seves vides. Film de 65 minuts produït per la Federació de Treballadors de l’Ensenyament, FETE, de la UGT, amb la col·laboració de Transit, i dirigit per Pilar Pérez Solano.
La Constitució republicana de 1931 va introduir canvis radicals en el camí cap a la igualtat d’oportunitats i perquè les dones guanyessin espais d’emancipació. L’educació va constituir un dels eixos centrals de l’obra republicana: en el mateix Decret que plantejava la creació de 7.000 noves places de mestres, es formulava una clara declaració de principis: Espanya no serà una autèntica democràcia mentre la majoria dels seus fills, per manca d’escoles, es vegin condemnats a l’analfabetisme i la ignorància. En aquest marc s’inscriu una declaració a favor de l’educació pública, obligatòria, gratuïta, laica i bilingüe, que implantava les escoles mixtes (de nens i nenes) i incorporava les modernes teories pedagògiques. El primer ministre d’Instrucció Pública, el tarragoní Marcel·lí Domingo, és l’autor de la marca República de mestres.Goya a la mejor película documental 2014
En aquest 75 aniversari de l’exili republicà, i en uns dies previs a la celebració del Dia Internacional de la dona treballadora i a l’aniversari de l’adveniment de la II República, pot ser un bon exercici de memòria i reconeixement el debat entorn de l’herència pedagògica i política de les mestres de la República. Us convidem, doncs, a participar activament en aquesta activitat organitzada pel Nucli Paulo Freire de la UdG, amb la col·laboració de la FETE-UGT de les comarques gironines.

Un comentari a ““Las maestras de la República”

  1. Els companys i companyes de la FETE-UGT estem presentant el documental “Las maestras de la República” en associacions, centres educatius, universitats, cinemes… Estem contents perquè ha estat guardonat amb el premi Goya a la millor pel•lícula documental d’aquest any 2014, però encara més contents perquè aquest premi ens brinda la possibilitat de fer difusió dels valors i principis republicans.
    http://treballemperleducacio.blogspot.com.es/2014/03/les-mestres-de-la-republica.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*