#25N DIA INTERNACIONAL PER A L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES

25N CONTRA LA VIOLENCIALA CTAC-AUTÒNOMS, INSTEN A ERRADICAR LES VIOLÈNCIES MASCLISTES
i reclama al Govern la ratificació dels convenis 189 i 190 de l’OIT.
Volem fer una crida aquest 25 de novembre de 2020, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Contra les Dones, al conjunt de treballadores i treballadors i a tota la ciutadania en general, perquè se sumin a la denúncia i repulsa de totes les formes de
violència masclista, des de les més greus fins a aquelles altres que romanen
invisibles, però que igualment malmeten la salut, la llibertat, la seguretat, l’autonomia i la dignitat de totes les dones.

Rebutgem plenament i categòricament qualsevol forma de violència vers les dones, un tipus específic de violència que es dirigeix a les dones i nenes i que té les seves arrels
en les desigualtats i discriminacions de gènere que perviuen en les societats, preservades per una arrelada mentalitat patriarcal.
La CTAC-Autònoms UGT denuncia l’increment del risc d’exposició a les violències
masclistes per a les dones, derivada del context actual per una doble via: d’una banda, degut a la crisi produïda per la covid19, en principi sanitària, però que està desembocant
en crisi econòmica i social, que contribueix a tancar les dones a la llar, principal escenari de violència masclista, així com obstaculitza el seu accés als recursos d’atenció
i protecció a que té dret. D’altra banda, la presència institucional de grups d’ultradreta negacionista, obstinada a negar l’existència d’aquesta forma específica de violència.
Considerem molt alarmants les dades d’una violència amb múltiples expressions que no tan sols no s’ha reduït, sinó que s’ha intensificat.
Aquest any comptem amb la fotografia de la macroenquesta de 2019 sobre violències vers les dones, que mostra unes dades sobre l’abast d’aquesta violència extremadament preocupants:

■ 1 de cada 2 dones (57,3%) residents a Espanya de 16
o més anys han sofert violència al llarg de la seva vida.
■ Les dones joves l’experimenten en major mesura: el
71,2% de les dones de 16 a 24 anys i el 68,3% de les
dones de 25 a 34 anys han sofert algun tipus de violència
al llarg de les seves vides, i el 42,1% de les
que tenen 65 o més anys.
■ El 21,5% han patit violència física al llarg de la vida per
part de qualsevol persona (parella actual, parelles anteriors
o persones amb les quals no s’ha mantingut una
relació de parella), i l’1,7% en els últims 12 mesos.
■ Un 2,2% del total de dones de 16 o més anys residents
a Espanya han estat violades algun cop a la seva vida

Segons les dades de 2019 de l’enquesta del Departament d’Interior sobre violència masclista, 2.300 dones van afirmar haver patit algun tipus de violència a la feina en un sol any.
Del que portem d’any, a Catalunya han estat assassinades per violència masclista 12 dones (segons Feminicidi.cat).
A 10 de novembre de 2020, a Espanya, han assassinat 40 dones per violència de gènere (més 2 casos en investigació), que han deixat 23 orfes/òrfenes.
Des de 2003 han estat assassinades un total de 1.073 dones.

Instem al govern central i als governs autonòmics i locals que dediquin recursos i garanteixin serveis de prevenció i d’atenció integral a les víctimes de violències
masclistes, atenent les necessitats que sorgeixen derivades de les circumstàncies de la pandèmia, i que reconeguin també la tasca que fan les entitats socials especialitzades.
■ Demanem als diferents governs, autoritats i organismes europeus i internacionals, i de manera especial al Govern, els objectius de l’Agenda 2030 de Nacions Unides que situen
la igualtat de gènere i l’empoderament de dones i nenes en el centre del desenvolupament sostenible, per al qual es requereix garantir el dret a una vida lliure de violències masclistes.
■ Exigim tolerància zero contra les violències masclistes i ens sumem a la lluita per a l’erradicació de tot tipus de conductes de violència contra les dones, per a la millora dels
seus drets i de la seva protecció, entenent que per la nostra actuació en l’àmbit laboral hem de denunciar i participar activament en la prevenció i protecció davant l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe a la feina.
■ Reclamem que s’actuï amb la màxima celeritat possible sobre les causes, en especial sobre la desigualtat i discriminacions per raó de sexe, perquè la millor lluita contra la
violència és impedir que es produeixi.

  • Fem una crida a la participació en els diferents actes que es convoquen pel conjunt
    d’organitzacions de dones, socials i sindicals, per manifestar el nostre compromís i repulsa contra tota forma de violència contra les dones.
    I ens sumem al minut de silenci per les víctimes, convocat per institucions i organitzacions contra totes les violències masclistes el dia 25 de novembre a les 12 del migdia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.