Com és la reforma de les pensions que ha aprovat el Consell de Ministres i que compta amb l’aval dels sindicats majoritaris CCOO i UGT?

 

Aquesta reforma vol garantir la sostenibilitat del sistema de pensions i reforçar-ne la suficiència i equitat per als pròxims 25 anys.

Alguns dels punts d’aquest preacord se centren en:

Augment de les pensions mínimes

– L’augment de les bases màximes de cotització: del 2024 al 2050, s’incrementarà aquestes bases dels diferents règims de la seguretat social en funció de l’IPC.

Tria entre dos possibles còmputs de càlcul

La reforma planteja poder escollir entre els últims 25 anys cotitzats, com fins ara, o bé ampliar-los a 29 descartant els dos pitjors anys.

 

Fins al 2040 es podrà escollir entre les dues opcions. Entre el 2041 i el 2043, l’opció de 25 anys anirà pujant sis mesos cada any. A partir del 2044, ja no es podrà escollir i les pensions es calcularan amb 27 anys efectius de cotització, els 29 menys els dos pitjors.

Durant el temps que hi hagi les dues alternatives, la Seguretat Social aplicarà sempre la que sigui més beneficiosa per al treballador.

– La cotització de solidaritat: La quota de solidaritat afectarà la part del salari que actualment no cotitza perquè supera el límit màxim de cotització. S’establirà una cotització addicional de solidaritat sobre els rendiments de treball que superin el màxim de cotització.

– Mecanisme d’equitat intergeneracional (MEI): la cotització del MEI augmentarà en 0,1 punts percentuals per any a partir del 2024.

– Fons de reserva: la creació d’aquest fons que es dotarà d’excedents d’ingressos, excedents de les mútues i dels ingressos de cotització del MEI.

 – Mesures contra la bretxa de gènere: s’incorporen les mesures per beneficiar a les dones i lluitar contra la bretxa a través de la cobertura de llacunes de cotització, el reconeixement de períodes cotitzats per cura de menors i familiars i el complement de bretxa salarial.

 – Pensió màxima: es durà a terme una revalorització anual des del 2025 al 2050 d’acord amb l’IPC més un increment addicional. Quelcom suposa que la quantitat de la pensió màxima, per primer cop tindrà garantia de creixement superior a l’IPC.

 – Pensió mínima: s’estableix una referència per les pensions mínimes que seran superiors al 60% de la renda mitjana i no podran ser inferiors el llindar de la pobresa.

 – Jubilació parcial: es negociarà una modificació global que garanteixi un règim de compatibilitat efectiva entre feina i pensió, que preservi la qualitat del treball i que equilibri el cost pel sistema de pensions i s’adapti a les modificacions de cada sector.

  – Becaris/es: les persones que realitzin pràctiques, quedaran incloses com assimilades a treballadores per compte aliena en el règim general de la seguretat social.

En que beneficia al col·lectiu del treball autònom?

– Treballador/es per compte propi: s’integraran les llacunes de cotització a la prestació econòmica per cessament de l’activitat.

-Excepts de fer efectiva la cotització de solidaritat atès el treball autònom te un pensió mitjana inferior. Com a exemple, a Catalunya la pensió mitjana d’un treballador/a autònom/a es de 878,88 euros mentre que la pensió mitjana d’un treballador/a per compte aliè te una pensió de 1.133’2€. 255 € més baixa de mitjana.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada