Es publica al BOE la llei que permetrà als treballadors en atur compatibilitzar la prestació amb treball autònom durant 9 mesos

hosteleria

 

Avui Dijous 10 de Setembre s’ha publicat la Llei 31/2015, per la qual es modifiquen determinades mesures de suport a l’auto-ocupació i s’estableixen noves disposicions en matèria de treball autònom.

La mesura més destacada és la possibilitat, per primera vegada, de cobrar la prestació d’atur i donar-te d’alta com a treballador autònom per compte propi, durant un màxim de 270 dies (9 mesos). Queden excloses d’aquesta mesura les persones que hagin obtingut el pagament únic de la prestació d’atur en els 24 mesos immediatament anteriors o aquelles persones que signin un contracte de treball amb un empresa o ocupador per al que hagin prestat serveis per compte propi amb caràcter immediatament anterior.

També es modifica la regulació de les reduccions i bonificacions en les quotes de la Seguretat Social als autònoms.S’estableix la tarifa plana general de 50 euros de manera fixa, durant els primers 6 mesos d’alta, bé sigui inicial o de persones que no haguessin estat d’alta en els 5 anys immediatament anteriors. A més a més, la tarifa plana serà d’aplicació encara que, una vegada iniciada l’activitat, es contractin persones per compte aliè.

D’altra banda, es podrà capitalitzar fins al 100% de la prestació atorgada d’atur en dos nous supòsits: constituir-se com a autònom o aportar la capitalització al 100% a una societat mercantil, sempre que vagin a tindre el control efectiu de l’empresa i exercir la seva activitat professional estable.

Per als familiars i cònjuges de treballadors autònoms donats d’alta al RETA, col·laboradors dels primers mitjançant la realització de feines, s’estableixen bonificacions durant 18 mesos del 50% de la quota i del 25% durant 6 mesos més. Queden excloses les persones ja donades d’alta com a col·laboradors 5 anys enrere.

Especial importància té la mesura de conservació del dret de prestació d’atur als titulars que realitzin una activitat per compte propi inferior a 5 anys. Per recuperar aquest dret caldrà acreditar la causa de la suspensió i que aquesta dona dret a la inscripció com a demanant d’ocupació.

Per la CTAC i la UPTA es tracten de mesures positives que suposaran un increment del treball autònom registrat, però considerem que caldrà fer-ne un seguiment intensiu per tal d’analitzar la temporalitat dels negocis, doncs un cicle de vida curt dels mateixos significaria que estem davant de solucions conjunturals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.