LA RETALLADA de La nova Llei de Mesures Urgents del Treball Autònom

RETALLADES LETAUn dels escassos beneficis fiscals amb què compten els treballadors per compte d’altri: a partir de l’1 de gener, l’actual deducció en l’IRPF de fins al 30% del cost dels subministraments com la connexió a internet, el telèfon, l’electricitat, el gas i l’aigua per als auto ocupats que operen des de casa quedarà reduïda a un màxim del 9%.

La retallada d’aquesta deducció és conseqüència de l’article 11 de la llei, que la limita al 30% de “la proporció existent entre els metres quadrats de l’habitatge destinats a l’activitat respecte a la seva superfície total”. És a dir, que passen a aplicar-se dos descomptes i queda reduïda al 30% del resultat d’aplicar als rebuts un percentatge equivalent a la superfície de l’habitatge familiar dedicada a tasques productives.

Aquesta superfície, que s’inclou en la declaració censal i que sovint supervisa la Inspecció d’Hisenda, se situa en la pràctica per sota del 30%, cosa que, llevat d’excepcions redueix l’eventual benefici fiscal a un màxim del 9%. I es quedaria en el 15% en el cas extrem que la meitat de la casa fora lloc de treball, ja que superar aquest percentatge seria viure en ell.

Segons l’Enquesta de Pressupostos Familiars de l’INE (Institut Nacional d’Estadística), la despesa mitjana anual de la llar d’un autònom en comunicacions ascendeix a 1.041 euros, mentre el d’aigua i energia se situa en 1.932, dades que situen la retallada mitjana en més de 600 euros: la deducció màxima avui arribaria a 891 (el 30% del total), mentre que a partir de gener es quedaria en 267.

L’aplicació de la retallada, confirmat pel Ministeri d’Hisenda, que sosté que el canvi de regles fa que els autònoms “puguin comptar amb un elevat grau de seguretat jurídica” i que argumenta que el límit del 30% està relacionat amb la durada de la jornada laboral, està provocant la indignació del col·lectiu d’autònoms.

“L’esperit de la llei era millorar les condicions dels autònoms, no empitjorar-les, però les ha empitjorat i els treballadors per compte propi hem sortit perdent en l’IRPF”, assenyala Sandra Zapatero , Presidenta de CTAC-UGT” tant mateix, “la seguretat jurídica ja existia abans, quan no hi havia una norma específica que, en realitat, redueix sensiblement el percentatge deduïble quan el que es va vendre era que anava a millorar la situació”, afegeix.


“Els subministraments, per la seva naturalesa no admeten dit criteri de repartiment”, indica la llei, en la qual es retalla la desgravació del 30% sense més explicacions que l’eventual existència de “problemes pràctics derivats de la indeterminació dels criteris a adoptar per seva quantificació “i de” dificultats d’acreditació dels factors que integren dit càlcul “.

Denunciem la necessitat “d’ una urgent rectificació”,  per “donar compliment a la paraula donada”, fent referència a les promeses de PP i Ciutadans de millorar la situació del col·lectiu, al qual, en realitat, “s’està perjudicant en molts casos , i no beneficiant “, ja que una part dels treballadors per compte propi passaran a suportar” més càrregues fiscals, conseqüència d’una menor desgravació que abans “de la reforma”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada