LLUM VERDA A LA LLEI DE REFORMES URGENTS DEL TREBALL AUTÒNOM, tot i que queda molt camí a fer.

congreso leta

El PP, Ciutadans, PNB i el PDeCAT han pactat aquest dijous, 25 esmenes transaccionals per incorporar al text de la Llei de Reformes Urgents del Treball Autònom, aconseguint així la majoria suficient perquè sigui aprovada en Comissió.

Amb aquest acord es tanca la fase de Ponència al Congrés de la llei i, després del seu pas per Comissió, podrà enviar-se al Senat per tal que a final de juliol ja tingui el vistiplau i vigència.

Sandra Zapatero, Presidenta de la CTAC, diu “aquesta Llei sempre ha tingut la intenció d’ incloure mesures per millorar les condicions de treball i de Seguretat Social d’aquest col·lectiu, tot i que hi ha moltes mancances”

Les mesures més destacades de l’acord:

– Ampliació de la tarifa plana de 50 euros a un any. A més, es podrà reprendre amb tarifa plana després de dos anys d’haver interromput l’activitat. Abans calia esperar 5 anys.

– Els autònoms podran canviar fins a quatre vegades a l’any la seva base de cotització per adequar-la millor als ingressos.

– Es permeten tres altes i tres baixes a l’any i que els autònoms solament paguin pels dies que han treballat, en el mes d’alta o de baixa.

– Reducció a la meitat dels recàrrecs de la Seguretat Social per retards en les quotes, en passar del 20% actual al 10% en el primer mes.

– Devolució, d’ofici, de l’excés de cotització de les persones en pluri-activitat sense que sigui la persona la que hagi de sol·licitar la seva devolució.

– Correcció perquè la quota dels societaris es vinculi a la pujada del SMI i es determini a partir d’ara als Pressupostos Generals de cada exercici, després del dialogo amb les organitzacions d’autònoms més representatives.

– Els autònoms ocupadors en edat de jubilació podran compatibilitzar el cobrament del 100% de la pensió amb el treball per compte propi, mentre que fins ara solament podia gaudir de 50% de la pensió.

– Tarifa plana per a les dones que es reincorporin al treball després de la maternitat.

– Exempció del 100% de la quota d’autònoms durant 12 mesos per la cura de menors o dependents, per garantir una millor conciliació laboral i familiar.

– Millora de les condicions per emprendre de les persones amb discapacitat. A més, faciliten la contractació dels fills amb discapacitat dels autònoms.

– Reconeixement de l’accident in itinere per als autònoms.

– Millora dels programes de formació i informació de la prevenció de riscos laborals, amb una major participació de les organització d’autònoms.

– Dret a la formació adaptada a les necessitats reals dels autònoms, per millorar la seva consolidació empresarial i la seva competitivitat.

– Establiment de deduccions del 20% de les despeses de subministraments d’aigua, llum, electricitat i telefonia quan els autònoms treballin des de casa.

– Deduccions de fins a 12 euros diaris per menjars fora de casa per motius de treball, sempre que puguin justificar-ho per mitjans telemàtics, pagament amb targeta o amb vals de menjar i hauran de ser consumicions fetes en dies laborals i en restaurants o cafeteries.

– Les organitzacions de treballadors autònoms més representatives seran considerades de “utilitat pública” i es fixa un termini d’un any la seva entrada en el CES així com per a la constitució del Consell del Treball Autònom.

 

La Presidenta de CTAC, Sandra Zapatero ha indicat que “ tot i que la valoració en el seu conjunt es positiva, perquè millora lo existent, no deixa de ser insuficient, i ser una llei plena de parxes”.

Tant mateix, en l’entrevista, diu que “continuem en un mercat de precarietat per els Treballadors Autònoms, el qual des de la nostre Organització denunciarem les males pràctiques que recauen sobre el col.lectiu com son l’abús del falç autònom, les precàries condicions de treball, l’abús de la mercantilització de les relacions laborals, entre altres reivindicacions dels treballadors autònoms i autònomes”.

A més, afegeix “les arques de la Seguretat Social han ingressat en concepte de les cotitzacions per la Prestació per Cessament d’activitat que paguen els treballadors autònoms, 134 milions d’Euro, només va pagar 16 milions d’Euro, i va revocar el 56.52% de les sol·licituds” Sandra Zapatero, indica “no pararem de reclamar el què és del col.lectiu, i no deixarem que la Administració Pública es quedi amb allò que no es seu”

Sandra Zapatero – Presidenta CTAC-UGT

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.