A Catalunya, existeixen diferències legals entre un treballador autònom i un treballador per compte d’altri.
A continuació, expliquem algunes de les principals diferències:
• Relació laboral: Un treballador autònom és una persona que treballa per compte propi i assumeix la responsabilitat del seu negoci, mentre que un treballador per compte d’altri és contractat per una empresa i treballa sota la seva direcció i control.
• Cotitzacions a la seguretat social: Els treballadors autònoms han de cotitzar al règim especial de treballadors autònoms (RETA) de la Seguretat Social, mentre que els treballadors per compte d’altri estan subjectes a les cotitzacions corresponents al règim general de la Seguretat Social.
• Prestacions socials, amb l’entrada dels nous trams de cotització RETA 2023, s’han millorat les prestacions socials dels treballadors autònoms intentant equiparant-les al del treballador per compte d’altri. Avui, Els treballadors autònoms tenen dret a prestacions com la prestació per cessament d’activitat (similar a l’atur) i la prestació per maternitat/paternitat, les baixes per malaltia i les pensions, entre altres, les quals estan vinculades a les cotitzacions realitzades.
• Protecció laboral: Els treballadors per compte d’altri estan emparats per la legislació laboral, la qual cosa els atorga proteccions en termes de jornada laboral, descansos, vacances, seguretat en l’ocupació i drets sindicals. Els treballadors autònoms, a l’ésser el seu propi ocupador, no tenen aquestes proteccions específiques.
• Fiscalitat: Els treballadors autònoms han de complir amb les seves obligacions fiscals i presentar declaracions d’impostos per la seva activitat empresarial o professional. Els treballadors per compte d’altri tenen els seus impostos retinguts i gestionats pel seu ocupador.
Què és un fals autònom?
El Fals autònom és aquell treballador que compleix els requisits i condicions per a ser treballador laboral, però es troba donat d’alta com a autònom en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA).
Per a què utilitzen les empreses aquesta figura?
• Els costos són menors que el d’un treballador donat d’alta en el Règim Laboral
• Costos directes de cotitzacions a la Seguretat Social (entorn del 30% del salari).
• Costos indirectes, al no existir vacances, salari mínim interprofessional, permisos retribuïts, pagues extres, antiguitat, indemnització per acomiadament improcedent.
Què diu el Tribunal Suprem?
El Tribunal Suprem ha vingut establint que independentment de la denominació que se li doni al contracte (laboral o mercantil), cal estar a la realitat diària d’aquesta relació, per a dilucidar si s’és autònom o treballador laboral, independentment del règim on hagin cursat l’alta.
En aquest sentit, per al Tribunal, la realitat fàctica ha de prevaler sobre la denominació que rebi el contracte, ja que “els contractes tenen la naturalesa que es deriva del seu real contingut obligacional, independentment de la qualificació jurídica que els donin les parts; de manera que a l’hora de qualificar la naturalesa laboral o no d’una relació ha de prevaler sobre l’atribuïda per les parts, la que es derivi de la concurrència dels requisits que determinen la relació laboral i de les prestacions realment dutes a terme”.
Posar una demanda amb la intenció de regular la relació laboral és una bona idea? Parlem-ne. (Sempre sota l’orientació d’un professional)
• Durant la prestació de treball: L’empresa no pot acomiadar al treballador.
• El Jutjat social condemnarà a l’empresa a reconèixer el caràcter laboral de la relació de treball i procedirà a l’alta en el Règim General de la Seguretat Social.
• Abonarà la diferència de salari segons conveni col·lectiu d’aplicació amb un màxim retroactiu de 12 mesos.
• Abonarà cotitzacions en la Seguretat Social amb un màxim de 4 anys.
Si aquestes davant aquesta situació, contacta amb nosaltres al 93 327 14 98 o bé ctac@catalunya.ugt.org