RESUM DE LA JORNADA PER A INFORMAR DE LES NOVES MESURES EN PENSIONS I DE LA REFORMA DEL RÈGIM D’AUTÒNOMS

JORNADA 9MEn l’acte, hem comptat amb diverses intervencions per explicar-nos i parlar sobre els aspectes més significatius que ha suposat la derogació de la reforma de pensions del 2013 i també de la reforma del règim d’autònoms.

A la primera taula, on s’han abordat les mesures en pensions, han participat la secretaria de Política Institucional i Polítiques Territorials de la UGT, Cristina Estévez, l’Antonio González, del servei d’estudis de la Confederació de la UGT i l’Enriqueta Durán, secretària de Polítiques Socials de la UGT de Catalunya.

En les seves intervencions s’ha assenyalat la importància d’aquesta gran reforma de les pensions que recupera drets, a diferència de la reforma anterior, que va suposar una retallada directa d’aquestes. En general, s’han introduït millores en tots els àmbits d’aplicació, assegurant que les persones pensionistes actuals i les futures tinguin la seguretat de poder accedir a una  pensió digna i justa. I s’ha assegurat la solvència del sistema públic de pensions, prenent mesures per a eliminar el dèficit de la Seguretat Social i per descarregar-la de despeses que havia d’assumir l’Estat.

Amb la derogació de la reforma, s’ha tornat a assegurar el poder adquisitiu de les pensions, eliminant l’índex de revaloració que, en el millor dels casos, només permetia pujar les pensions un 0,25%. Així, l’any 2022 les pensions han augmentat un 2,5% i en un any les pensions catalanes de mitjana hauran pujat 625 euros.

A més, també s’ha tombat el Factor Sostenibilitat que hauria aplicat una retallada addicional en les pensions. El Mecanisme d’Equitat Intergeneracional, que substitueix el Factor, centra la seva atenció en els ingressos en lloc de centrar-se en la reducció de la despesa sense haver de fer retallades.  

A la segona taula, per parlar de la reforma del règim d’autònoms, hem comptat amb la participació d’Eduardo Abad, el President de la UPTA-UGT i la Sandra Zapatero, la secretària de Treballadors Autònoms de la UGT de Catalunya.  En el seu cas, han participat per a explicar els avenços en la taula de negociació sobre el nou sistema de cotització per al col·lectiu d’autònoms i autònomes basat en els seus ingressos reals. Per a l’organització és necessari aquesta reforma, no tan sols perquè sigui més just des del punt de vista contributiu, també per tal que s’ajusti a la capacitat econòmica real de la persona treballadora autònoma i perquè aquestes comptin amb una protecció social adequada que les permeti generar pensions i prestacions dignes.

Zapatero i Abad, han valorat positivament com s’estan encaminant les negociacions del  nou sistema de cotització.

S’ha ressaltat que 1.400.000 d’autònoms i autònomes es podran beneficiar de la reforma de la cotització sense perdre cap dels seus drets com a treballadors i treballadores per compte propi.

Manuel Becerra ha estat l’últim a intervenir abans de la cloenda de l’acte. Com a secretari general de la UJP-UGT, ha comentat la necessitat de les persones jubilades de ser escoltades per part del Sistema Públic de Pensions. Becerra ha comentat que s’aboga pel blindatge institucional d’aquest sistema públic i seguir de prop i vigilar aquelles amenaces que encara persisteixen sobre el propi sistema.

La cloenda de l’acte ha anat de la mà d’en Camil Ros, secretari general de la UGT de Catalunya, que ha recordat que en aquesta reforma la UGT ha tingut un paper fonamental que no ha deixat d’estar mai en lluita per aconseguir donar la volta a les retallades de les reformes anteriors, presentant alternatives, centrant l’atenció en el debat de les pensions i  mobilitzant-nos, per finalment, fer aquest salt tant important que deroga la reforma del PP i assegura la viabilitat del sistema de pensions.

pots recuperar la jornada aquí

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.