L’any 2020 conclou com un any marcat per la COVID19, la pandèmia que ha fet un tomb a l’economia mundial i ha obligat a canviar radicalment els hàbits socials establerts, deixant enrere qualsevol estructura socioeconòmica abans coneguda. Davant aquest canvi de forma de les relacions socials i econòmiques, molts autònoms i autònomes s’han vist obligades, no sols a recórrer a les ajudes promogudes pel Govern central i altres administracions, sinó també a reinventar els seus negocis i la manera de relacionar-se amb els seus clients per a aconseguir subsistir.
Des de la CTAC-Autònoms hem volgut fer balanç i conèixer l’opinió dels treballadors autònoms davant aquesta situació per a analitzar els resultats i poder adoptar les mesures pertinents que ajudin a combatre les necessitats del col·lectiu. Per a això, la nostra organització ha realitzat una enquesta que recull les respostes de 663 autònoms.
La primera conclusió que llança aquesta enquesta és que el 58% dels autònoms enquestats, ha rebut alguna de les ajudes ofertes per part de les diferents administracions, sent en un 65% dels casos, d’una quantia superior als 2.000€. El 82% d’aquestes, han estat ajudes per cessament d’activitat del Govern central i el 18% restant corresponen a assignacions promogudes pel Govern de la Generalitat, així com municipals.
D’altra banda, el 45% dels treballadors per compte propi sondejats, reconeix que la seva facturació ha descendit en més d’un 50% en comparació amb l’any 2019, i per al 88% d’ells, la seva facturació mitjana ha estat inferior a 20.000€.
No obstant això, un dels aspectes positius que ens deixa el 2020, és l’alta adaptació de les TIC en les activitats econòmiques, sobretot, pel que fa a la visibilitat i contacte a través de les xarxes socials. Un 55% dels autònoms enquestats, afirma haver utilitzat les xarxes socials com a canals de comercialització. Recordem que, el 2019 tan sols el 24% dels treballadors autònoms havia utilitzat les tecnologies de la comunicació per a millorar les seves vendes.
La nota d’esperança la posen el 59% dels autònoms enquestats, que creuen que l’any 2021 serà millor que l’actual.
L’anàlisi que hem realitzat del nostre col·lectiu a través d’aquest sondeig posa de manifest que, malgrat les dificultats per les quals travessa el treball autònom, el col·lectiu té una capacitat d’adaptació superior a la de les mitjanes i grans empreses. Ara, és el moment de realitzar canvis que enforteixin el treball per compte propi.
Els eixos del canvi són clars: formació, digitalització, dimensió, especialització, planificació, innovació, sostenibilitat i activació del medi rural. El nou model es fonamenta en aquestes variables, sense elles serem incapaces de reduir el nombre de baixes en el sistema del treball autònom. Sobretot, les que es produeixen en sectors com el comerç i l’hostaleria, on hem vist com en els dos últims anys s’han perdut més de 5.400 i 2.120 establiments respectivament.