8M Ser Dona i ser autònoma és gairebé una tasca heroica.

 Diseño sin título

SER DONA I SER AUTÒNOMA AL NOSTRE PAÍS, ÉS UNA TASCA GAIREBÉ HEROICA

 Tot està per fer i tot és possible

 La incorporació de la dona en el treball per compte propi, en els últims cinc anys, ha estat molt significativa. Des del 2019, a Catalunya s’han incorporat al RETA 10.188 dones, sumant actualment un total a Catalunya de 202.293 dones cotitzant al RETA, un 11,8% més que l’any 2014.

 A escala estatal, els últims cinc anys també han estat molt significatius amb un creixement de 73.092 dones al RETA. Al febrer d’aquest 2024, comptem amb 1.226.607 dones autònomes, un 13,4% més que fa deu anys, al 2014.

 Cada cop més, veiem dones formar part de professions tradicionalment masculinitzades o emprenent més projectes per compte propi en tots els sectors. En l’actualitat, les dones representen el 36,7% de les persones afiliades al RETA.

 La bretxa de gènere en el desenvolupament de l’activitat de la dona autònoma és evident, en primer lloc, per la desigualtat en els temps de treball. La mitjana d’hores que treballa la dona autònoma està en 13,5 h diàries, mentre que la mitjana de l’home se situa en 11,6 h. D’altra banda, la bretxa també és present en la remuneració econòmica, tenint la dona, de mitjana, una remuneració neta anual de 12.500 €, quelcom suposa 3.500 € anuals menys que el treballador autònom amb 16.000 € de mitjana de remuneració neta anual. A major temps de treball, la dona autònoma obté menor rendibilitat.

 La bretxa de gènere és també una realitat si posem el focus en les pensions de les treballadores autònomes. La pensió mitjana d’una dona treballadora autònoma és de 736,25 €, mentre que la de l’home és de 1002,55 €. D’altra banda, la pensió mitjana de jubilació d’un treballador autònom és de 1.070,75 €, mentre que la de la dona és de 801,43 €, un 25% menys que els homes.

 Tot i la realitat de les dades, hem de valorar que la tendència de l’accés al mercat del treball autònom femení es produeix en activitats d’alta qualificació (recerca, formació, activitats científiques i sanitàries), davant dels sectors tradicionals del comerç i l’hostaleria, on podem trobar un nombre inferior d’homes amb la mateixa qualificació.

 Hem de destacar, també, el paper clau de la dona en l’entorn rural. Segons l’últim estudi de UPTA “Dones treballadores autònomes en l’àmbit rural”, 1 de cada 3 persones que emprenen en l’àmbit rural a Espanya, són dones. El paper d’aquestes és clau pel desenvolupament econòmic i garantir la supervivència d’aquestes poblacions.

 Ser dona i autònoma al nostre país és una tasca gairebé heroica, tant per les dificultats que té el col·lectiu per a desenvolupar la seva activitat econòmica, com per la casuística afegida dels rols tradicionals de gènere, que impedeixen una veritable corresponsabilitat familiar i social. Per això, és imprescindible continuar avançant per a aconseguir i desenvolupar polítiques d’igualtat real en tots els sectors de la nostra societat.

 Des de CTAC-autònoms reafirmem el nostre compromís per a treballar i construir un món en què totes les persones, independentment del seu gènere, tinguin les mateixes oportunitats.

En aquest sentit, reivindiquem “el Dia Internacional de la Dona” donant importància a la lluita per la igualtat de gènere, una data, per a reflexionar sobre tots els avanços obtinguts al llarg dels últims anys, però també per a reclamar canvis i recordar que encara les dones i nenes de tot el món s’enfronten a barreres, discriminació i violència només per ser dones.

Molta feina feta, però amb les dades a la mà, sentim que tot està per fer i tot és possible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada