LES ACTIVITATS ALTAMENT QUALIFICADES ESTIREN L’OCUPACIÓ DEL TREBALL AUTÒNOM
Des de CTAC-Autònoms Alertem, d’un possible augment de falsos autònoms en sectors qualificats.
El mes de febrer acaba amb dades positives en el RETA, 10.097 actius més que el mes passat, el que representa un total de 3.337.516 autònoms afiliats al sistema a tot l’estat.
A Catalunya a data del febrer del 2024 tenim 1.413 treballadors autònoms/es més que en el mes anterior, amb un total de 558.961 afiliats.
En l’àmbit estatal, les dades per sectors al febrer ens indiquen una pujada en cadascun d’ells en comparació amb el mes anterior, sent el Comerç el que continua tenint el nombre més gran d’actius (735.350), quant a la resta de sectors: Construcció (405.658), Hostaleria (314.186), Activitats Professionals, Científiques i Tècniques (324.987), Educació (102.653), Transport (212.882), Indústria Manufacturera (203.107) i Activitats Sanitàries (136.887).
En aquest sentit, cal destacar que el comerç segueix la mateixa tendència destructiva que els últims anys, des de 2021 s’han perdut més de 30.000 petits comerços a Espanya i més de 9.500 a Catalunya des de l’any 2013. Els canvis de costums a l’hora d’anar a comprar, l’E-comerç, la falta d’actuacions de rescat i d’incentivació del consum local estan fent que aquesta situació sigui cada vegada més greu, causant danys irreparables tant en les grans ciutats com en les poblacions més petites.
Per comunitats autònomes les dades ascendeixen lleument en totes elles, excepte a Astúries i Melilla amb 8 i 14 afiliats menys respectivament.
Els afiliats al RETA en activitats d’alta qualificació van en augment, com apunten les dades dels últims anys, des de 2021 s’han sumat 29.406 autònoms més en el sector d’Activitats Professionals, Científiques i Tècniques, d’altra banda, també hi ha 16.000 autònoms/es més en el sector d’Activitats Sanitàries. Aquestes dades poden amagar un creixement de falsos autònoms en aquests sectors.
Des de CTAC-Autònoms veiem que els sectors d’activitat més qualificats solen estar supeditats a subcontractació de serveis professionals, i la conseqüència d’això poden ser els anomenats falsos autònoms. Professionals que reben i executen les directrius de l’empresa, no de manera lliure, perceben una retribució salarial determinada per l’empresa, el treballador/a fa servir els mitjans de producció de l’empresa o s’atén les estratègies empresarials de l’organització per a la qual treballa i la dependència de l’empresa sol ser gairebé total.
Reclamem que darrere de cada tarifa plana, 80 euros durant el primer any d’activitat amb base cotització de 950,98 €, s’hagi de demostrar la implantació d’una activitat real i que no esdevingui una maniobra empresarial amb l’ànim d’evitar cotitzacions socials i pervertir el mercat de treball per compte d’altri. Incidim en la necessitat de contrastar per part del Ministeri de Treball, el model de retencions que s’apliquen a professionals quan treballen per a una empresa. El treball autònom no pot amagar situacions de falsedat contractual.”