Demanem mesures concretes davant la sinistralitat laboral dels treballadors autònoms

SINIESTRALITAT AUTONOMS

74 treballadors autònoms van morir en 2019 a causa d’accidents de treball a l’Estat Espanyol

2019 va finalitzar amb 74 defuncions, 67 durant la jornada de treball i 7 in itinere i es va registrar una incidència de 2,10 accidents mortals durant la jornada laboral per cada 100.000 treballadors.

Segons les estadístiques del Ministeri, en el passat exercici va haver-hi 34.605 accidents de treball amb baixa entre autònoms, dels quals 2.440 van ser accidents in itinere. Han estat considerats molt greus 844 dels accidents, sent l’índex d’aplicació per cada 100.000 assegurats sensiblement més baix que el dels treballadors per compte d’altri.

Castella i Lleó amb 13 morts és la comunitat on més accidents mortals s’han produït, seguida d’Andalusia i Galícia amb 12 .

A Catalunya amb 11.

Per sectors, el sector serveis registra 29 autònoms morts, d’ells el transport ha estat especialment castigat amb 12 defuncions, igual que el comerç amb 11 víctimes mortals. La construcció amb 21; el sector agrari amb 12 i la indústria també amb 12 víctimes, són els sectors que han causat el total dels accidents de treball mortals.

També és en el sector serveis on s’acumula el major nombre d’accidents catalogats com a greus, 312, seguit del sector de la construcció amb 216. La majoria dels casos originen incapacitats permanents o baixes per accident de forma més prolongada en el temps.

Les dades estadístiques de la sinistralitat en el nostre col·lectiu prenen una dimensió desconeguda fins ara. Per això aquesta mateixa setmana el president de UPTA-España, Eduardo Abad es reunirà amb el director de l’institut nacional de seguretat i salut en el treball, Javier Pinilla, i abordarà aquesta problemàtica en profunditat.

Per això, hem de desenvolupar accions directes en matèria de prevenció de riscos en el treball, durant anys els autònoms no han figurat en les estadístiques de sinistralitat laboral, ara, amb l’entrada en vigor del decret del 28 de desembre del 2018 tots els autònoms cotitzen per accident de treball i malaltia professional. Cal prendre mesures per a reduir el nombre d’accidents en el nostre col·lectiu. A més, volem que els sectors que han estat més precaritzats des del punt de vista laboral, tinguin una especial vigilància, ja que és en aquests on més sinistralitat es produeix.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada