PLATAFORMA AFECTATS CONTRACTES RENDA ANTIGA

bannerAmb data 31 de desembre de 2014, s’extingiran els denominats Contractes Arrendament de Renda Antiga, i afectarà, amb l’entrada en vigor de la Nova Llei d’Arrendaments Urbans, a tots aquells contractes d’arrendament de locals comercials signats amb anterioritat a l’a maig de 1985.

La Llei d’Arrendaments Urbans 29/1994, de 24 de novembre, establia en la seva Disposició Transitòria tercera “Contractes d’arrendament de local de negoci, celebrats abans del 9 de maig de 1985”, el següent:

B) Extinció i subrogació,

4. Els arrendaments de local de negoci l’arrendatari del qual sigui una persona jurídica s’extingiran d’acord amb les regles següents:

1a.. Els arrendaments de locals en els quals es desenvolupin activitats comercials, en vint anys.
Es consideren activitats comercials a aquests efectes les compreses en la Divisió 6 de la tarifa de l’Impost sobre Activitats Econòmiques.

Pel que es refereix a les persones físiques el límit és també de vint anys, fins i tot quan s’hagi produït transmissió en aquest període.

Aquesta moratòria, establerta en aquesta Disposició Addicional, tenia com a objectiu la protecció dels comerços, situats sobretot en els cascos antics de les ciutats, i el seu manteniment en el temps, atenent a la situació econòmica que el país sofria l’any 1994.

La situació econòmica actual no és millor que la de la data de l’aprovació de la Llei. Vivim en una època de recessió en el consum, de greu pèrdua de llocs de treball, d’augment de l’estalvi familiar, la qual cosa suposa menys consum atès que els ingressos familiars han disminuït considerablement i de reculada en la concessió de préstecs al consum i de crèdits comercials.

A més, i segons les dades de l’INE, són els petits comerços  els que mantenen l’ocupació en aquest sector i no les grans superfícies, que vénen demostrant una pèrdua d’ocupació progressiva en els últims anys.

L’entrada en vigor de la nova Llei suposarà un augment en el lloguer d’aquests locals que molts dels actuals arrendataris no podran suportar, amb el consegüent tancament d’aquests establiments i la pèrdua de molts llocs de treball.

Aquesta nova situació afecta a més de 200.000 locals comercials en tot el país, amb especial incidència en aquelles ciutats els cascos històrics de les quals estan catalogats com a zones turístiques. La seva ubicació i la qualificació de Patrimoni d’interès de molts dels edificis, han condicionat i condicionen a aquests professionals a l’adaptació dels locals a la nova realitat econòmica i als gustos dels consumidors, per la qual cosa encara és més interesant el seu manteniment.

A petició de UPTA-CTAC, el GP Socialista ha presentat una esmena al RD de mesures urgents sol·licitant una moratòria de cinc anys a aquesta situació.

Altres iniciatives s’han engegat per defensar a aquests comerciants, units en Plataformes amb les quals estem contactant amb la finalitat d’agrupar-les en una gran Plataforma Nacional.

Si vols formar part de la plataforma pots contactar en aquest correu: CTAC@catalunya.ugt.org

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada