Són els autònoms del comerç al detall i a l’engròs, els que més allarguen la seva carrera professional al capdavant de les seves activitats, 5.076, seguits dels agricultors i petits establiments d’hostaleria amb 2.072 i 1.593 respectivament.
Els autònoms del transport, els sanitaris i els d’educació són també col·lectius que allarguen la seva vida laboral més enllà de la jubilació.
Les causes fonamentals per a aquesta situació vénen precedides per una insuficient carrera de cotització en la majoria dels casos, ja que per al 40% d’aquests autònoms l’ingrés en el mercat de treball es va produir amb edats tardanes i encara no han arribat al topall cotitzable per a percebre el 100% de la pensió de jubilació.
Per a gairebé el 30% d’ells, la quantia de la seva pensió no els permet abandonar la seva activitat, ja que en la majoria dels casos aquests autònoms han cotitzat en bases mínimes de cotització i amb prou feines arriben a 600€ de mitjana.
També són un alt percentatge, més del 20%, els que romanen per pròpia iniciativa, ja que, pel tipus de professió que tenen poden continuar desenvolupant la seva activitat econòmica, normalment són perfils qualificats amb activitats de caràcter tècnic o intel·lectual, no subjectes a tanta deterioració física. També entre aquests es troben els treballadors autònoms que s’han acollit a la “jubilació activa”, és a dir, parcial i poden continuar exercint la seva activitat.
No obstant això, darrere d’aquestes dades es troben milers de drames, situacions d’autèntica supervivència les que venim detectant, són molts els treballadors autònoms i autònomes que hauran d’allargar la seva activitat professional més enllà dels 70 anys.
Des de CTAC-Autònoms i UPTA fem una crida a observar detingudament aquestes condicions per les quals estan travessant milers d’autònoms perquè en la mesura dels possible prioritzem l’elevació de la base de cotització i puguin jubilar-se dignament.