Prop de 5.000 autònoms/es a Espanya majors de 55 anys van cessar en la seva activitat i no cobren ni un euro.

MAJORS55

Van abandonar la seva activitat el passat 2018 , i no reben cap ajuda pública i és difícil la seva reincorporació al mercat laboral.

Des de la CTAC-UPTA, es prepara la normativa d’un subsidi especial per als autònoms i autònomes majors de 55 anys que van cessar en la seva activitat, que presentarem al Govern i als corresponents Grups Parlamentaris de forma urgent.


Al 2018 dels 6.700 autònoms majors de 55 anys a Espanya, que van abandonar la seva activitat,  4.750 no perceben ni un euro d’ajuda.

A Catalunya, 1.137 treballadors i treballadores autònomes majors de 55 anys van abandonar la seva activitat, i no perceben res 806 autònoms i autònomes.

El drama pel qual travessa un autònom quan per raons alienes a la seva voluntat ha de cessar la seva activitat és una de les pitjors situacions a les que s’enfronta el nostre col·lectiu, però si et passa amb més de 50 anys es converteix en una tragèdia.

Desgraciadament aquesta situació encara no gaudeix de la suficient visibilitat en el conjunt de la societat i passa realment desapercebuda. “Des de la nostra perspectiva és impossible no estudiar en profunditat aquest tema, són milers d’autònoms els que estan patint aquesta tortura”, assenyala Abad. Exclusivament en el sector del petit comerç en aquest últim any es van donar de baixa prop de 13.000 establiments i en l’hostaleria de proximitat altres 12.000 a Espanya, i a Catalunya 2.210 i 2.039 respectivament.

L’equació és senzilla, s’han perdut un total de 25.000 activitats netes en aquests dos sectors durant l’últim any al conjunt de l’estat, tenint en compte el nombre d’autònoms que passen de 55 anys que suposen el 26,8% del total de persones físiques afiliades a la S.S en el RETA., podríem concloure que al voltant de 4.750 autònoms majors de 55 anys podrien estar en una situació d’absoluta de des protecció, atès que en aquests sectors l’evolució de les pensions de jubilació ha augmentat en tot just 1.943, des de gener del 2108, i la destrucció de treball autònom en la ràtio d’edat majors de 55 anys ha estat de 6.700 autònoms.

Havent-se establert amb caràcter universal la cotització per a cobrir la protecció especial per cessament d’activitat per a autònoms, considerem que seria possible posar en marxa un sistema de subsidi per a aquests casos similar a l’existent per als treballadors en desocupació i que recentment ha aprovat el Govern com a mesura d’especial urgència.

Per a això des de CTAC-UPTA ha mantingut contactes amb el Director General del SEPE i pròximament prendrà contacte amb tots els Grups Polítics per a aconseguir la major unanimitat en aquesta posició.

Creiem absolutament necessari que, durant aquest període final de la carrera laboral, l’autònom pugui continuar cotitzant amb càrrec a aquest subsidi, a fi de no perdre els seus drets de jubilació en aquests últims anys després de llargs períodes de cotització a la Seguretat Social i així posar fre a aquesta injustícia que es pateixen milers d’autònoms.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.