RENDA 2017: Hisenda pot oblidar dades que et poden fer pagar de més!

renta2017-movil-mano

Des d’avui dimecres fins al 4 juliol es pot presentar la Declaració de la Renda de 2017.

Et fem la teva declaració de la Renda: informa’t

L’Agència Tributària ha desenvolupat una aplicació mòbil perquè el tràmit sigui ràpid amb diversos clic, però cura abans de confirmar perquè hi ha dades i deduccions que no sol tenir en compte Hisenda. Els experts recomanen realitzar-la a través del programa Renda Web per revisar a consciència les dades fiscals.

Per a molts contribuents l’Agència Tributària és com el Gran Germà que coneix totes les seves dades. No obstant això, la informació que proporciona a la Declaració de la Renda l’obté del propi contribuent i de tercers com a empreses, bancs i organismes públics.

Les dades que des del 15 de març estan disponibles als diferents canals de l’Agència Tributària no inclouen els canvis civils ocorreguts en 2017 si el contribuent no ha informat a Hisenda.

Tampoc la informació disponible Hisenda inclou deduccions per despeses de treball com a quotes sindicals o de col·legis professionals, sempre que la col.legiació sigui obligatòria per treballar i amb un límit de 500 euros anuals. I tampoc els costos que s’hagin incorregut en advocats en cas d’acomiadament o un altre conflicte laboral.

Els autònoms haurem de tenir especial cura amb les següents dades:

Activitat desenvolupada: depenent al seu torn de molts factors, l’activitat generarà un determinat volum d’ingressos i despeses. En estimació directa serà necessari consignar-los tots mentre que en mòduls, Hisenda ja estableix diferents nivells de renda en funció del tipus de negoci, la seva antiguitat, grandària i característiques.

Altres tipus d’ingressos: la declaració inclou la suma de tots els ingressos que pugui tenir aquesta persona: els de l’activitat econòmica que pugui exercir com a autònom però també els de altres treballs per compte d’altri que hagi pogut realitzar, ingressos de comptes corrents, dipòsits, dividends, lloguers, guanys patrimonials, etc.

Circumstàncies familiars: reduccions i deduccions pel manteniment de fills o majors, compra d’habitatge habitual, plans de pensions, donatius, etc. Que s’expliquen més abaix.

Deducció per habitatge: La deducció per habitatge, tant per compra com a lloguer, segueix sent una de les majors rebaixes fiscals per al contribuent, malgrat que el tram estatal ha desaparegut des de 2013. Però la majoria de Comunitats Autònomes mantenen aquest benefici més o menys limitat a determinats grups d’edat i a nivell estatal es manté en règim transitori, igual que per lloguer. Hisenda no sol reflectir aquestes despeses satisfetes per beneficiar-se de la deducció.
Cura amb els guanys patrimonials
Un dels errors més freqüents que comet l’Agència Tributària és la imputació d’habitatges que ja no són propietat del contribuent, segons Gestha. Se sol donar quan es produeix una venda d’un immoble. L’error és greu perquè el fisc assigna de forma automàtica un guany patrimonial automàtic com a renda immobiliària.

Ajudes públiques: També cal tenir especial cura si s’han rebut ajudes públiques a l’hora de comprar un vehicle o reformar l’habitatge. Hi ha consignar-les en les caselles corresponents perquè tributen com a guany patrimonial. Si no s’afegeix l’Agència Tributària reclamarà que es tributi com a tal i imposarà una sanció.

 

Deduccions autonòmiques: És particularment important dedicar una mica de temps a repassar les deduccions autonòmiques, ja que encara que siguin desconegudes pel contribuent poden suposar importants beneficis fiscals (despeses per estudis dels fills, per adopció, lloguer d’habitatge).
En aquest punt, els tècnics d’Hisenda Gestha recomanen descarregar el Manual de la Renda a la web de l’Agència Tributària, llegir l’índex i repassar els apartats que interessi a cada persona.

 
Les aportacions als partits polítics i els donatius: La solidaritat i la ideologia desgraven, de manera que les aportacions als partits polítics donen dret a una deducció del 20% de les quotes d’afiliació. La base màxima d’aquesta deducció serà de 600 euros anuals i estarà constituïda per les quotes d’afiliació i aportacions previstes en la Llei sobre finançament dels partits polítics. Així mateix, l’última reforma fiscal va introduir importants millores en algunes deduccions per donatius sempre que hagin estat certificades per l’entitat beneficiària.

 
Plans de pensions: Les aportacions a plans de pensions, que permet una reduir la base imposable de fins a 8.000 euros sempre que no superi el 30% dels rendiments del treball, són dades subministrades per la gestora, però convé verificar-los abans de validar-ho. Gestha recorda que l’estalvi fiscal d’aquestes aportacions oscil·la entre un mínim del 19 o el 21,5% fins a un màxim del 45 o el 48% de la inversió realitzada, segons les variacions de les escales de gravamen aprovades per les comunitats autònomes.

 
Devolució clàusules sol: Les devolucions de les quantitats per clàusules sol estan exemptes en l’IRPF al no considerar-se renda, tampoc als interessos de demora que hagi incorregut el banc. No obstant això, en el cas que allò de més pagat pel contribuent s’hagi inclòs en la deducció per inversió en habitatge habitual, caldrà regularitzar aquestes deduccions indegudes dels quatre exercicis no prescrits. Igualment succeiria si s’haguessin considerat com una despesa deduïble en rendiments per lloguer o activitats econòmiques.

Més informació 93 327 14 98

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada