Ets aquí
Inici > General > La Cimera de Goteborg aprova el Pilar Social Europe

La Cimera de Goteborg aprova el Pilar Social Europe

La UGT ha participat a la cimera de Goteborg dels dies 16 i 17 de novembre i ha participat també en els treballs preparatoris de la Confederació Europea de Sindicats (CES).

La UGT es felicita per l’aprovació per part de la Comissió Europea del pilar social europeu, perquè encara que no és d’aplicació directa i no és vinculant pels estats membres, obre la porta a implementar el que entenem com Europa social.

La UGT, que participa de manera activa en la campanya de la CES, entén que perquè aquest pilar social sigui eficaç ha de complir una sèrie de premisses:

1. S’ha d’aplicar de manera ràpida i urgent, per recuperar el model social europeu que es va veure erosionat com a conseqüència de les polítiques d’austeritat, especialment en matèria de salaris. Això ens permetrà lluitar contra la desafecció ciutadana envers el projecte europeu que s’estén a Europa, i del qual el Brexit és el més gran exponent.

2. S’ha de fixar un pla d’acció per poder implementar els drets continguts al pilar, és a dir, un desenvolupament normatiu en matèria d’ocupació i protecció social. Cal que tots els treballadors europeus tinguin els mateixos drets arreu.

3. Cal un compromís d’inversions de la UE i dels països que en formen part per fer realitat els drets inclosos al pilar social.

4. Cal impulsar una legislació europea que faci complir aquests drets, fixant normes comunes en matèria laboral i social a la UE.

5. És necessari el suport actiu de tots els organismes de la UE. El pilar europeu no només ha de tenir en compte la vessant legislativa, sinó també el marc de la governança econòmica a través del semestre europeu, incorporant la dimensió social al mateix nivell que l’econòmica.

En conclusió, és necessari equilibrar el pes de les recomanacions econòmiques i socials anuals, fent front als reptes que se’ns presenten derivats dels canvis en l’àmbit econòmic, tecnològic i social. Establir més i millor diàleg social, i reforçar la negociació col•lectiva i les organitzacions sindicals, un pas imprescindible per avançar en la lluita contra les desigualtats i per a un millor repartiment de la riquesa.

Cal també regular la digitalització de l’economia per evitar l’explotació laboral i les pràctiques abusives amb els treballadors.

Declaració dels agents socials a la cimera de Goteborg.

Top