Ets aquí
Inici > General > La UGT guanyem la primera sentència a Catalunya que reconeix els drets dels fixos discontinus a ser inclosos en un ERTO

La UGT guanyem la primera sentència a Catalunya que reconeix els drets dels fixos discontinus a ser inclosos en un ERTO

El Jutjat Social nº2 ha donat la raó a la UGT de Catalunya en la demanda presentada contra l’Hotel Don Juan de Lloret de Mar i reconeix que tots els treballadors i treballadors fixos-discontinus de l’hotel haurien d’haver estat inclosos en l’ERTO que va presentar entre el 15 de març i el 31 de maig de 2020, també aquells que no estaven donats d’alta en aquest període.

El contracte fix discontinu és un contracte indefinit que serveix per realitzar treballs de forma discontínua. La crida és el procediment pel qual s’informa el personal fix-discontinu que es reprèn la seva relació laboral amb la seva entitat després del període de suspensió. Des del primer moment, la UGT vam exigir que les empreses fessin la crida prevista del personal fix discontinu per tal de reincorporar-los i que es puguin formar part dels ERTO en condicions d’igualtat amb la resta de la plantilla, podent-se emparar així en les mesures extraordinàries. Quan l’hotel Don Juan va presentar el seu ERTO amb efectes des del 15 de març, no va incloure a la llista aquells treballadors i treballadores fixes-discontinus que no havien estat cridats encara, al·legant que només va fer la sol·licitud per al personal en actiu i que no estava obligada a incloure la resta de treballadors. Només estava obligada, defensava l’empresa, a comunicar-los la impossibilitat de reincorporar-se al seu lloc de treball. És a dir, l’Hotel Don Juan va tramitar la sol·licitud col·lectiva per desocupació per suspensió o reducció de jornada a causa de la covid-19 únicament per als treballadors i treballadores que en aquell moment estaven d’alta en la Seguretat Social, i als que no ho estaven els va lliurar individualment un certificat empresarial d’impossibilitat de reincorporació. La secció sindical de la UGT a l’Hotel Don Juan ho vam denunciar, en defensa dels drets d’aquest col·lectiu que, tot i no estar d’alta en aquell moment en la seguretat social, havien d’estar inclosos en l’expedient i, per tant, en la sol·licitud col·lectiva de prestació per desocupació.

Ara el Jutjat Social nº2 de Girona dona la raó a la UGT de Catalunya i reconeix que els períodes d’interrupció d’activitat del col·lectiu fix-discontinu no comporta ni la suspensió ni l’extinció de la relació laboral entre aquests treballadors i l’empresa, ja que són contractes de durada indefinida. Per tant, dicta la sentència, els fixos-discontinus que havien estat cridats a reincorporar-se a la seva activitat també haurien de formar part de l’expedient per a la sol·licitud de l’ERTO de l’Hotel Don Juan.

Aquesta sentència guanyada per la UGT de Catalunya és la primera d’aquesta naturalesa que hi ha a tot Catalunya i reconeix els drets laborals del col·lectiu de fixos-discontinus, un col·lectiu que al mes de febrer de 2020 era d’unes 60.000 arreu de Catalunya, poc més del 2% del total dels afiliats i afiliades al règim general de la seguretat social.

Top