Ets aquí
Inici > General > LA UGT COMARQUES GIRONINES RECLAMA UN NOU CENTRE D’ATENCIÓ PRIMÀRIA A LA CIUTAT DE GIRONA

LA UGT COMARQUES GIRONINES RECLAMA UN NOU CENTRE D’ATENCIÓ PRIMÀRIA A LA CIUTAT DE GIRONA

 

 

Fa anys que la ciutat, que ja supera les 100.000 persones empadronades, pateix la sobresaturació d’alguns centres

El nostre sindicat ha denunciat reiteradament la saturació de l’Atenció Primària a Catalunya. Les i els professionals que hi treballen fa massa anys que pateixen la manca de recursos i la nul·la planificació a llarg termini per tal de fer més eficient i sostenible el sistema. Aquesta manca de recursos es tradueix molt sovint en una sobrecàrrega de les agendes de les i els professionals, del tot insuportable. Així i tot, gràcies a la vocació de servei, se segueix atenent la població amb la qualitat i la seguretat que mereix.

La ciutat de Girona no n’és una excepció. Fa anys que patim la sobresaturació d’alguns centres d’Atenció Primària, en concret l’ABS Girona 2 (Can Gibert del Pla) i l’ABS Girona 3 (Montilivi-Vilaroja). Segons dades del Servei Català de la Salut, l’any 2020 en l’ABS Girona 2 la població resident assignada era de 32.952 habitants i en l’ABS Girona 3, de 35.901 habitants. Segons dades de l’Ajuntament de Girona, el 2021 la ciutat de Girona té empadronades 102.684 persones.

Les retallades a l’Atenció Primària durant la crisi financera, l’augment de la cartera de serveis i la manca d’inversió en noves infraestructures han generat tensions en el nostre sistema que s’han vist empitjorades per la pandèmia de la covid-19. L’augment de l’esperança de vida, l’envelliment progressiu de la població i els problemes socials lligats a la salut s’han vist agreujats l’últim any. L’atenció domiciliària lligada als problemes de salut i a l’envelliment va en augment i les solucions arriben massa tard.

Fa anys es va parlar de la possibilitat d’obrir un nou centre d’atenció primària a Girona, el que seria l'”ABS Girona 5″. Ara, des de la UGT a les Comarques Gironines, reclamem que és el moment que la classe política faci una aposta ferma i clara per l’Atenció Primària a la ciutat de Girona, amb l’objectiu de descongestionar els centres on pivota més població assignada.

El Pla d’Enfortiment i Transformació de l’Atenció Primària publicat el passat 2020 té com a objectius potenciar l’Atenció Primària perquè esdevingui més referent, tot donant una resposta més ràpida, adequada i efectiva a la ciutadania a través de l’assignació de recursos econòmics, humans i tecnològics. Tenint en compte els mitjans d’intervenció, el Pla d’Enfortiment de l’Atenció Primària destaca:

  • Les i els professionals: parla d’enfortir el rol de metges i metgesses i d’infermers i infermeres, maximitzar les competències dels i les TCAIS i personal d’administració, incorporar nous col·lectius que són del tot necessaris com nutricionistes, psicòlegs i treballadores i treballadors socials. També cal seguir cobrint les necessitats que generi la covid-19, amb gestors covid, els referents d’escola, equips de cribatge, equips de vacunació…
  • Millora dels processos de treball.
  • Incorporació d’eines tecnològiques.
  • Habilitació de nous espais on parla d’ampliar espais per encabir nous professionals.

Instem a les institucions públiques a valorar la situació actual de la ciutat de Girona i adoptar mesures de caràcter urgent.

Top