La modificació del RETA serà una realitat al 2021

tramscotització

LA COTITZACIÓ PER INGRESSOS REALS ES PRODUIRÀ EN 2021 PER A 327.771 AUTÒNOMS A CATALUNYA PERSONES FÍSIQUES, I PER A 221.585 AUTÒNOMS SOCIETARIS

L’any 2018, 70.592 AUTÒNOMS VAN DECLARAR INGRESSOS PER RENDIMENTS DE TREBALL SUPERIORS A 30.000€

Més de 12.500 autònoms amb tarifa plana van declarar ingressos nets per sobre de 20.000€ en l’exercici 2018. D’ells, més de 3.500 van gravar més de 40.000€ de rendiments en aquest període.

CTAC-Autònoms constata que això és inacceptable, la tarifa plana ha de ser una ajuda a l’inici d’activitat i la regularització de la cotització, s’ha d’establir amb els mateixos criteris que es posaran en marxa amb el nou sistema que s’està construint.

Des de CTAC-UPTA exigim màxima celeritat al Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, perquè es produeixi, com més aviat millor, el canvi en el sistema en cotització dels autònoms. El model de cotització per ingressos reals suposarà que més de 70.000 autònoms que es troben en una tràgica situació econòmica, puguin sentir-se alleujats.

Trobem absolutament necessari fer els canvis en aquesta situació de crisi econòmica, milers d’autònoms estan cotitzant per sobre de les seves possibilitats. Estan fent un esforç contributiu que suposa per a ells un llast econòmic. Des de la nostra organització hem enviat al Ministeri d’Inclusió, un complet document en el qual s’especifica perfectament com afectaria el nou sistema de cotització a les persones treballadores autònomes.

Des de CTAC venim reclamant un nou sistema de cotització al RETA (Règim Especial de Treballadors Autònoms), pel qual més de 550.000 persones treballadores autònomes realitzen la seva aportació al sistema públic de la Seguretat social.

Els canvis que proposem estan dirigits a l’adequació de les cotitzacions, als rendiments nets de les persones treballadores per compte propi, o cosa que és el mateix, als rendiments nets d’activitats econòmiques i/o professionals declarades a l’Agència Estatal de l’Administració Tributària.

Per a això, és necessari establir trams de cotització diferenciats. En primer lloc, és ineludible rebaixar l’esforç contributiu d’aquells autònoms que declaren rendiments nets d’activitats econòmiques i/o professionals per sota del SMI.

Per a aquests haurien d’establir-se dos trams especials:

  1. Per als quals obtinguin rendiments nets inferiors al 50% del SMI: s’establirà una quota de cotització súper reduïda que es calcularà sobre el 25% de la base mínima de cotització vigent. (236,10 x 30,30% = 71,54€).
  2. Per als quals obtinguin rendiments nets superiors al 50% del SMI i no superiors a la quantia del SMI en còmput anual: s’establirà una quota de cotització reduïda que es calcularà sobre el 50% de la base mínima de cotització vigent. (472,20 x 30,30% = 143,08€).

Per a la resta dels supòsits, proposem els següents trams de cotització en proporció al rendiment net obtingut per l’exercici de l’activitat econòmica i/o professional:

  • Primer tram

Per a aquells autònoms els rendiments nets dels quals superin la quantia del SMI en còmput anual i no excedeixin de 25.000 euros anuals, la base mínima de cotització mensual serà de 944,40 €.

  • Segon tram

Per als treballadors per compte propi, els rendiments nets del qual d’activitat es trobin entre els 25.000€ i els 30.000€ anuals, la seva base mínima de cotització mensual serà l’equivalent a la base mínima de cotització mensual (Grup A), prevista per a les persones treballadores autònomes societàries, 1.214,08€.

  • Tercer tram

Per a aquells autònoms els rendiments nets dels quals d’activitats econòmiques i/o professionals estiguin compresos entre els 30.000€ i els 40.000€ anuals, la seva base mínima de cotització mensual serà un 20% superior al tram anterior, 1.456,96€.

  • Quart tram

Les persones treballadores autònomes que obtinguin rendiments nets d’activitats, per imports compresos entre els 40.000€ i 50.000€ anuals, la seva base mínima de cotització mensual serà d’un 20% superior al tram anterior, 1.748,34€.

  • Cinquè tram

Els autònoms que obtinguin rendiments nets d’activitats, per imports compresos entre els 50.000€ i 60.000€ anuals, la seva base mínima de cotització mensual serà d’un 20% superior al tram anterior, 2.098 €.

  • Sisè tram

Els treballadors per compte propi que obtinguin rendiments nets d’activitats econòmiques i/o professionals superiors a 60.000€ anuals, la base mínima de cotització mensual serà de 2.517,60€.

Aquest sistema de trams de cotització serà opcional per als autònoms, podent triar el seu tram de cotització en funció de les seves previsions de rendiments nets anuals i podent canviar de base de cotització quatre vegades a l’any. Al final de l’exercici fiscal es regularitzaran les cotitzacions perquè les mateixes s’adeqüin als rendiments nets realment obtinguts en l’exercici econòmic.

El sistema que proposem garanteix que cap persona treballadora autònoma faci aportacions indegudes al sistema, tant per sobre cotització o per infra cotització.

És necessari que la gran majoria dels cotitzadors al RETA s’incorporin al nou sistema de cotització en funció dels seus rendiments nets.

Considerem que en primer lloc s’incorporaran els més d’1.9 milions d’autònoms a Espanya, persones físiques, i en un termini no superior a la finalització de l’exercici de 2021, s’incorporaran els treballadors per compte propi societaris.

Al nostre judici haurien de quedar exclosos del sistema de cotització al RETA que es proposa, els familiars col·laboradors dels autònoms i els religiosos inclosos en el camp d’aplicació del RETA.

D’altra banda, també entenem que haurà de posar-se en marxa una Taula de Negociació per als treballadors per compte propi del sector agrari i de la mar.

Per a concloure, i com manen les recomanacions dels Pactes de Toledo, els canvis en aquest sistema hauran de ser verificats pels Agents Socials a través del diàleg social.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.