Representants oficials de l’organització desmenteixen el fet que no és obligatori donar-se d’alta com a autònom si es generen pocs ingressos.
Una de les consultes més freqüents entre les persones que tenen un projecte o negoci en ment és si ha de donar-se d’alta com a treballador autònom, encara que obtinguin pocs ingressos o ingressos per sota del Salari Mínim Interprofessional (SMI).
Aquesta doctrina no oficial s’ha estès davant la vaga redacció de l’articulat de l’Estatut del Treball Autònom i de la recent Llei Urgent del Treball Autònom. En aquestes normes, l’obligatorietat de l’alta ve marcada pel concepte d’habitualitat. L’articulat desenvolupa que si un professional realitza un treball de forma “habitual”, haurà de donar-se d’alta en el Règim d’Autònoms. El problema ve a l’hora de definir què és habitual: fer un treball al mes? Cada dos mesos? Cada tres dies?
Aquesta ambigüitat ha donat motiu a diverses interpretacions judicials, que han portat a utilitzar mesures d’ingressos, i no de temps, per marcar aquesta habitualitat. És a dir, es considerarà “habitual” quan hi hagi un mínim d’ingressos. Aquestes sentències, han marcat aquest límit d’ingressos en el Salari Mínim Interprofessional, per tenir així algun límit o barems en el qual basar-se, volent restar ambigüitat al subjectiu concepte d’habitualitat.
Sentències vs. criteri de la Seguretat Social
No obstant això, els Organismes oficials han llançat un nou avís clar i rotund. L’últim aclariment sobre aquest tema l’emet el director de l’Administració de la Tresoreria de la Seguretat Social a València, Moisés Magallón: “La llegenda que no fa mancada inscriure’s en el REPTA si tens pocs ingressos no és real”.
És més, Magallón afirma en unes jornades de la Unió de Mútues que la Seguretat Social pot actuar contra aquella persona que no estigui donat d’alta com a treballador autònom i estigui desenvolupant qualsevol activitat, per pocs ingressos que li generin. “Si hi ha exercici d’activitat hi ha alta en REPTA, amb independència del resultat econòmic”, ha dit.
Sobre els falsos autònoms
També s’ha referit Magallón a les sancions que s’exposen les empreses davant la figura dels falsos autònoms. L’activitat que realitza la Inspecció de Treball és detectar aquest tipus de casos. “Aquells que estan donats d’alta com a professionals autònoms però en realitat mantenen una relació laboral ordinària amb una empresa”.
“Amb la contractació de falsos autònoms l’empresa corre un risc important i pot sortir-li molt car”, ha assenyalat Magallón. L’empresa haurà de fer front a les sancions, més l’abonament a la Seguretat Social de les quotes íntegres amb caràcter retroactiu, més el recàrrec corresponent.
En última instància, sobre la contractació indefinida per part del treballador autònom, com a treballador per compte d’altri de familiars fins al segon grau de consanguinitat, el director de Tresoreria de la Seguretat Social ha posat en relleu l’existència de la “bonificació del 100%” de la quota empresarial “durant 12 mesos”. No obstant això, aquesta norma es refereix també als cònjuges del treballador autònom, la Inspecció de Treball i la Tresoreria vénen entenent que no compleix els requisits de treballador explica aliena, per la qual cosa no accepta l’enquadrament en règim general.