Ets aquí
Inici > General > La UGT alerta que 9.500 gironins s’han vist abocats a fer-se autònoms

La UGT alerta que 9.500 gironins s’han vist abocats a fer-se autònoms

El PUNT AVUI ECONOMIA GIRONA –
FOTO ACN

El sindicat creu que corren un gran risc d’endeutar-se i que desapareixeran en un any i mig

També denuncia que hi ha 6.000 falsos autònoms

El sindicat UGT va alertar ahir que 9.500 gironins s’han hagut de fer autònoms perquè no els ha quedat cap altra sortida, ja que fa temps que no troben feina, i que corren “un alt risc” d’endeutar-se, segons va informar l’ACN. Representen fins a un 15% del col·lectiu a la demarcació i, segons subratlla el sindicat, la gran majoria d’aquests “autònoms per obligació” desapareixeran en el termini d’un any i mig. Al costat d’aquests, la UGT també critica que a la demarcació hi ha fins a 6.000 falsos autònoms; és a dir, aquells a qui l’empresari no assumeix en plantilla –tot i fer la feina d’un assalariat– i els obliga a donar-se d’alta al règim d’autònoms. El secretari general del sindicat a les comarques gironines, Xavier Casas, va definir la situació d’aquests autònoms com “la precarilàndia” i va assegurar que la nova llei estatal que regula el col·lectiu, i que es va publicar ahir, “és insuficient i plena de pedaços”. Per Casas, és important aplicar mesures més efectives per evitar que als empresaris “els continuï essent més atractiu i més barat” forçar els treballadors a fer-se falsos autònoms en comptes de contractar-los en plantilla.

 

La portaveu del col·lectiu a la UGT, Sandra Zapatero, va posar com a exemple un aturat de llarga durada que, com que sap fer treballs de pintura, es veu forçat a posar anuncis per veure si algú el contracta i s’ha de fer “autònom per obligació”. “Molts acaben estavellant-se i no poden aguantar aquesta situació més d’un any i mig; i llavors tots ells estan immersos en deutes, en la inseguretat i sense prestació d’atur”, va criticar Zapatero.

 LA XIFRA
9.500 treballadors gironins s’han hagut de fer autònoms perquè no tenien cap altra sortida, segons la UGT.

LA FRASE

Molts acaben estavellant-se i no poden aguantar aquesta situació més d’un any i mig
Sandra Zapatero
PRESIDENTA DE CTAC-AUTÒNOMS DE LA UGT

63.300 autònoms a la demarcació

Actualment a les comarques gironines hi ha 63.300 autònoms. D’aquests, gairebé set de cada deu treballen en el sector de serveis i pràcticament la meitat –en concret, el 46%– tenen entre 40 i 54 anys. El sindicat UGT, però, alerta que darrere d’aquesta xifra s’amaguen tres realitats: els autònoms que ja han consolidat la seva situació –que representen el 75%– i els que s’han vist abocats a donar-se d’alta al règim –el 25%.

Top