Ets aquí
Inici > General > Camil Ros: ‘El govern del PP ha demostrat que sobren motius per a una vaga general però cal fer una suma social important’

Camil Ros: ‘El govern del PP ha demostrat que sobren motius per a una vaga general però cal fer una suma social important’

Foto: ACN

Entrevista d’Andrea Zamorano i Maria Fernández Noguera (Agència Catalana de Notícies)

ACN Barcelona .- El secretari general d’UGT a Catalunya, Camil Ros, ha assegurat que el govern del Partit Popular “ha demostrat que sobren motius” per fer una vaga general però que abans cal “fer una suma social important”. En una entrevista amb l’ACN, Ros ha insistit en la necessitat de derogar la reforma laboral del PP però ha reconegut que “no és un debat obert”. Per això, ha afirmat que és “urgent” tornar a situar l’agenda social “en el centre dels debats polítics” i “seguir lluitant contra els problemes que encara hi ha al carrer”. En aquest sentit, el secretari general d’UGT ha remarcat que no s’està creant ocupació sinó “precarietat laboral” i també ha lamentat que la sortida de la crisi s’ha traslladat a la “recuperació en els resultats de les empreses” però no s’ha notat en els salaris dels treballadors.

Segons Ros, l’estratègia dels sindicats s’ha d’ampliar amb la sortida de la crisi. “Cal trobar noves estratègies que no són les clàssiques per poder donar resposta a la gent que està en situació de precarietat”, ha explicat el líder d’UGT. “Hem de buscar altres formes d’organització i reivindicació”, ha apuntat Ros, perquè no és el mateix la reivindicació dels treballadors amb feina estable i de grans empreses que la del “precariat”. En aquest sentit, ha posat èmfasi en la problemàtica dels treballadors de les empreses multiservei i dels falsos autònoms. “No tenen cobertura sindical”, ha denunciat, i també ha criticat la “picaresca de les empreses perquè la gent no s’organitzi”.

D’altra banda, el líder d’UGT Catalunya també ha constatat que els conflictes laborals són cada cop “més difícils de resoldre” perquè la reforma laboral del PP dona més marge de “prepotència” a patronals i empreses. “L’estratègia és aguantar fins que puguis aconseguir que se sentin a negociar, si no no ho faran”, ha explicat, fent referència a la vaga d’examinadors de la DGT, a qui ha lloat per la persistència després de més de quatre mesos d’aturades. “Abans amb una manifestació, tres denuncies a inspecció i un intent de convocatòria de vaga ja s’iniciaven les negociacions”, ha apuntat.

Per tot plegat, el secretari general d’UGT ha remarcat que “cal derogar la reforma laboral” i en aquest sentit ha recordat que existeix una majoria alternativa al PP al Congrés dels Diputats. “Cal fer pressió política”, d’una banda, i “crear un clima de mobilitzacions”, ha sentenciat. “Com a sindicat no deixarem de fer-ho i no esperarem als partits”, ha dit Ros. En aquest sentit, ha insistit en la necessitat de “tornar a situar l’agenda social i laboral en el centre dels debats polítics” més enllà del conflicte Catalunya-Espanya.

Un tema que també ha quedat aparcat amb el debat polític dels últims mesos i l’aplicació del 155 és el Pacte per la Reforma Horària. UGT és un dels signants del compromís per racionalitzar els horaris. “Des d’UGT hi creiem”, ha afirmat Ros, que ha lamentat que tot i la “voluntat política” de l’administració falta “voluntat pràctica” i més “ara amb la situació política”, ha puntualitzat.

Tot i això, el líder del sindicat ha apuntat que l’administració hauria de ser la primera en aplicar el canvi horari per “marcar el camí” i “donar exemple” com a “màxims impulsors” del Pacte, com no han fet fins ara. D’altra banda, Ros també ha remarcat que cal aconseguir que patronals i empreses s’impliquin. “El canvi no pot ser només al sector de serveis i d’oficines sinó que s’ha d’ampliar a la indústria, el comerç o l’hostaleria”, ha demanat, ja que són els que més pateixen el “caos horari”.

El 21-D serà un “simulacre de referèndum” i s’obtindrà una “foto” que “ha de fer reflexionar” l’Estat. El secretari general d’UGT de Catalunya crida a la participació i exigeix als partits que defineixen la seva agenda social més enllà de la relació Catalunya-Espanya

El secretari general d’UGT, Camil Ros, considera que el 21-D serà un “simulacre de referèndum”, ja que s’interpretaran els resultats en funció de quants vots hauria obtingut el sí, el no i l’espai d’entremig. En una entrevista a l’ACN, el líder sindical ha considerat que la cita electoral “ens donarà una foto” que “ha de fer reflexionar el govern de l’Estat”. A partir d’aquí, cal que els polítics “seguin a negociar” i “tard o d’hora s’haurà de votar”, defensa el secretari general. Ros reclama l’alliberament dels presos i fa una crida a la participació de cara als comicis electorals perquè se superi l’històric 77,5% del 27-S. D’altra banda, el líder d’UGT reclama als partits que, tot i l’excepcionalitat del moment, no oblidin l’agenda social. “Els que surtin escollits ho seran per una legislatura, no per 15 dies, i és important saber què proposen més enllà de la relació Catalunya-Espanya”, ha assegurat.

“No votem un referèndum, el 21-D, però té un punt de referèndum, com a mínim tindrem un simulacre de foto de referèndum”, constata. Després de les eleccions, el líder sindical urgeix que els polítics “seguin a una taula i negociïn”, ja que així és com “les societats democràtiques solucionen els problemes; no se soluciona amb jutges”. En aquest sentit, Ros reclama l’alliberament dels consellers i dels líders de les entitats, ja que diverses veus del món judicial han assegurat que “no està justificat”.

El líder de la UGT posa de manifest que, un cop se sàpiguen els resultats de les eleccions del 21 de desembre, els resultats es llegiran en clau del suport a la independència. “Es mirarà més això que si un partit puja més que un altre”, ha assegurat. “Les eleccions ens donaran la foto de com estem ara, i a partir d’aquí cal negociar. I evidentment a les societats democràtiques els canvis legislatius importants, de Constitució o d’Estatuts, es fan votant, així que tard o d’hora s’haurà de votar”, ha afegit.

Ros ha recordat que la UGT defensa el dret a decidir en un sentit ampli, i aquí “hi cap el referèndum”. “El problema polític Catalunya – Espanya s’ha de resoldre votant”, insisteix. El secretari general de la UGT subratlla que “el xoc de trens” ja s’ha produït i s’han vist les conseqüències en un sentit i en un altre, així que “ara amb més raó s’ha de poder votar amb normalitat”, com ja s’ha fet en altres països.

Pel que fa a la participació, Ros fa una crida perquè sigui massiva i hi hagi una nova “demostració de civisme de la societat catalana”. En aquest sentit, Ros desitja que la participació superi el 80%: “El 21-D ha vingut com ha vingut, però està aquí, i nosaltres diem, des del màxim respecte als posicionaments individuals, que tothom ha d’anar a votar de manera clara”.

La convocatòria electoral ha deixat la Taula per la Democràcia en “stand-by” a menys que hi hagi “atacs als drets i les llibertats”, assenyala Ros. I és que en campanyes electorals, la UGT no fa “cap activitat que pugui ser relacionada amb la política”. La Taula per la Democràcia és una organització transversal amb una quarantena d’entitats, entre les quals també hi ha patronals, universitats, l’ANC o Òmnium, entre altres.

Finalment, Ros ha demanat als partits que no oblidin l’agenda social. A tall d’exemple, el líder sindical reclama saber quines propostes tenen per lluitar contra la precarietat laboral i la pobresa.

 

La UGT admet baixes d’afiliats per la situació política però diu que són poc “significatives”. Ros argumenta que es tracta de persones de tots dos “extrems” i fa una crida a mantenir la “cohesió” a les entitats “plurals”

Desenes d’afiliats de la UGT han mostrat la seva voluntat d’abandonar del sindicat en les darreres setmanes, si bé des del sindicat se’ls ha trucat i en la “majoria” de casos la situació s’ha acabat “reconduint” i “no s’han donat de baixa”. En una entrevista a l’ACN, el secretari general de la UGT, Camil Ros, no ha volgut posar xifres però ha dit que són “menys” d’un centenar, en una organització de 100.000 afiliats, així que les baixes són poc “significatives”, argumenta. Les peticions per abandonar el sindicat han estat de tots dos “extrems”, tant d’independentistes com d’unionistes, i n’hi hagut “per haver anat a actes” i manifestacions i per alguns “comunicats” d’UGT. Ros fa una crida a mantenir la “cohesió” i argumenta que això ha passat a “totes les organitzacions plurals” i que tot el que ha fet el sindicat ha estat en el marc d’un “espai central” i “en defensa dels drets i les llibertats”.

El secretari general de la UGT ha relatat que, cada cop que el sindicat rep un avís de baixa, truquen a la persona. “Quan expliques per què hem anat fent les coses i la posició d’UGT amb el dret a decidir i la defensa dels drets i llibertats, que ve de lluny, la majoria ho entén, tot i que sempre hi ha gent que no hi està d’acord”, ha afirmat.

Preguntat sobre si hi ha més gent d’un determinat tipus d’opinió que de l’altre, Ros afirma que està “molt equilibrat”, ja que “és una qüestió d’extrems, d’extrems dels extrems”. “Són posicions molt de les puntes, l’espai central molt ampli de la UGT segueix sent el mateix”, ha assegurat.

El líder sindical ha fet una crida a mantenir la “cohesió” d’entitats “plurals” com la UGT. Mostra d’aquesta pluralitat és que a la majoria de llistes electorals del 21-D hi haurà afiliats al sindicat, ha assegurat. “Per desgràcia, molts partits ja han tingut problemes per la seves posicions polítiques i s’han fet més petits en l’espectre de representació. Jo crec que organitzacions socials cíviques i culturals no hem d’entrar en aquest camí perquè al final la gent ha de triar sindicat per la seva força sindical per solucionar els problemes dels treballadors i no per la ideologia política. Tot i que òbviament tenim política, sindicat de classe, però no política partidària”, ha dit.

Camil Ros ha mostrat “respecte” pels que van xiular-lo durant la seva intervenció en l’acte organitzat el 8-N a la plaça de la Catedral per demanar l’”alliberament dels presos polítics”. “Sóm un sindicat obert, plural, que dona la cara i no s’amaga”, ha reblat. Ros ha afirmat tenir la “consciència molt tranquil•la” per la seva posició i ha revelat que també va rebre mostres de suport. La UGT no va fer una crida a seguir la vaga general convocada per la Intersindical-CSC per al 8 de novembre perquè “no hi va haver consens” en el si del sindicat, arran precisament de la seva “pluralitat”, ha afirmat Ros.

Ros ha manifestat que la relació amb la UGT a Espanya és “bona” i que les decisions a Catalunya es segueixen prenent de manera “autònoma” amb “màxima coordinació amb Madrid”. “Hem de seguir trobant l’equilibri”, ha afegit. De fet, Ros ha expressat que la UGT, amb Josep Maria Álvarez al capdavant, ha “intentat tendir ponts” per al diàleg.

Ros ha posat de manifest que al sindicat hi ha preocupació pel “retrocés democràtic” que també es veu en la situació a Catalunya. “A la UGT tenim 300 encausats per anteriors vagues generals, ja sabem que és que un fiscal t’acusi injustificadament (…) Ja sabem què és la retallada de llibertats i actuacions de la fiscalia contra els teus plantejaments polítics.”

Top