Ets aquí
Inici > General > La UGT de Girona demanda la Seguretat Social per deixar sense efecte la multa de 820.000 euros a la càrnia Terfrisa

La UGT de Girona demanda la Seguretat Social per deixar sense efecte la multa de 820.000 euros a la càrnia Terfrisa

L’acusa d’actuar com a “advocat de part” i diu que la decisió crea un “precedent perillós” a l’hora de lluitar contra els falsos autònoms

Acn 16.10.2018 | 12:44

La UGT ha interposat una demanda contra la Tresoreria de la Seguretat Social a Girona per haver deixat sense efecte la multa de 820.000 euros a la càrnia Terfrisa de Vilamalla (Alt Empordà). La Inspecció de Treball va proposar sancionar l’empresa per tenir fins a 175 falsos autònoms en plantilla. Però quan el cas va anar a parar a mans de la Tresoreria, que és qui havia d’executar la sanció, aquesta la va tirar enrere al·legant que tot plegat es va deure a un error de forma. Ara, després d’esgotar la via administrativa, el sindicat ha decidit obrir la via judicial. La UGT acusa la Seguretat Social d’haver actuat com un “advocat de part” posant-se al costat de la càrnia, i diu que no pot ser que “es ventili com un simple error” una multa “exemplar” com aquesta. A més, diu que crea “un precedent perillós” a l’hora de lluitar contra els falsos autònoms al sector.

La UGT assegura que el cas de Terfrisa és un “cas de manual” de falsos autònoms al sector carni. És a dir, treballadors a qui l’empresa dona feina a canvi d’obligar-los a formar part d’una cooperativa que no compleix la llei. I que tot i treballar moltes més hores, arriben a cobrar fins a la meitat del salari que percep un treballador en nòmina.

L’estiu de l’any passat, la UGT va denunciar davant la Inspecció de Treball que Terfrisa cometia aquest frau. I arran d’aquesta denúncia, la Inspecció va descobrir que dels 269 treballadors que tenia la càrnia, n’hi havia fins a 175 que eren falsos autònoms.

La secretària del sector d’Alimentació, Begudes i Tabac del sindicat a Catalunya, Alícia Buil, ha explicat que aquesta situació ja venia de lluny, Inicialment, aquests falsos autònoms formaven part d’una cooperativa que va fer fallida i els va quedar a deure dues mensualitats. Davant d’això, Terfrisa va subcontractar-los de nou a través d’una ETT i, després, la mateixa empresa va decidir tirar endavant una nova cooperativa.

“Els inspectors de Treball van arribar a enxampar dos càrrecs intermitjos de la càrnia constituint aquesta nova cooperativa al menjador de Terfrisa”, ha explicat Buil. Davant aquest frau de llei, la sanció que va proposar la Inspecció de Treball va ser “moderna i exemplar”, ha concretat la secretària. En concret, de 820.000 euros (corresponents a 3.100 euros per a cada fals autònom als quals s’hi sumava un recàrrec del 50%).

La multa va arribar quan la càrnia feia poc que havia canviat de mans. Mentre durava la investigació, Terfrisa –que acumulava un gran deute- va presentar concurs de creditors davant el Mercantil. I el jutjat va acabar adjudicant-ne la propietat al Grup Cañigueral.

 

La multa, sense efecte

La sorpresa del sindicat, però, va arribar quan aquesta multa de 820.000 euros es va elevar a la Tresoreria General de la Seguretat Social, que és qui té potestat per aplicar-la. La Seguretat Social sí que va donar d’alta d’ofici tots aquests treballadors al règim general, però en canvi, va deixar sense efecte la sanció.

Segons va resoldre la Tresoreria, hi va haver “un mal enquadrament” del cas, perquè al seu entendre la càrnia va donar d’alta aquests treballadors com a autònoms en comptes de fer-ho com a assalariats. I aquest error de forma –lleu, a parer de la Seguretat Social- comportava que l’empresa no hagués de ser sancionada.

El sindicat va interposar un recurs d’alçada contra la resolució de la Tresoreria. I ara, la Seguretat Social l’ha rebutjat. A més, segons sosté Buil, a tot plegat s’hi afegeix que a Girona no hi ha ningú al capdavant de la Tresoreria i que, per tant, “no se sap qui pren les decisions”.

 

Demanda judicial

El sindicat, però, ja avança que no es quedarà de braços plegats i que pensa arribar fins “al final”. Per això, després d’esgotar la via administrativa, ara engegarà la judicial. I ho farà interposant una demanda davant el jutjat del Social contra la Tresoreria de la Seguretat Social a Girona, on reclamarà que s’apliqui la multa de 820.000 euros a Terfrisa.

“Qui la fa, la paga”, assegura el secretari general de la UGT a Girona, Xavier Casas. El sindicat acusa la Tresoreria d’haver actuat com un “advocat de part”, posant-se al costat de la càrnia. “És un cas clar com una casa de pagès, que crea un precedent molt perillós per a d’altres empreses que tinguin la temptació de viure dels falsos autònoms”, subratlla Casas.

La secretària d’Alimentació, Begudes i Tabac hi afegeix que els sorprèn la decisió de la Seguretat Social, i més tenint en compte que davant altres casos que afecten empreses més petites, en cap cas la Tresoreria ha estat tan “permissiva”. “No pot ser que es ventilin una sanció exemplar com si es tractés d’un simple error; és injust tant per a aquests 175 treballadors com per a tota la societat en general”, indica Alícia Buil.

Per això, la UGT de Girona ja avança que anirà a per totes. “No podem permetre que es deixi sense efecte una sanció de 820.000 euros amb aquesta lleugeresa”, conclou Buil.

Top