Setmana d’Acció Mundial del Personal de Pis en el sector Hoteler

Cartel actosLa Unión Internacional de Trabajadores de la Alimentación, Agrícolas, Hoteles, Restaurantes, Tabaco y Afines (UITA), ha organitzat la segona Setmana d’Acció Mundial per al Personal de Pis en el sector Hoteler del 4 a l’11 de novembre de 2015. Aquesta Setmana d’Acció Internacional representa un important pas en l’esforç per donar publicitat a la lluita del personal de pis d’hotels i exercir pressió sobre la indústria hotelera internacional perquè tractin amb respecte i dignitat a les treballadores i treballadors d’aquest sector.
La UITA mandata a totes les organitzacions afiliades a participar en diverses accions com la celebració de reunions amb les gerències dins dels hotels i la realització de manifestacions públiques que enfoquin l’atenció en la campanya i en les lluites del personal de pis del sector hoteler.
Quan la federació sindical internacional, UITA, va prendre la iniciativa, fa un any, de fer una campanya mundial per fomentar el treball digne de les cambreres de pisos en la indústria hotelera, UGT i CCOO vam acollir la idea amb satisfacció. Els objectius d’aquesta campanya, que no és merament puntual i s’allargarà en el temps, no poden per menys que merèixer tot el nostre suport: contribuir a millorar les condicions de treball d’aquest col·lectiu, denunciar les condicions laborables que pateixen davant l’opinió pública i comprometre a les empreses, autoritats nacionals i organitzacions internacionals com l’Organització Internacional del Treball (OIT) o l’Organització Mundial del Turisme (OMT) a treballar per la millora de les mateixes.
UGT i CCOO seguirem lluitant contra la imposició de flexibilització unilateral interna en les condicions de treball que volen imposar les empreses, utilitzant al màxim les facultats que els atorga la reforma laboral, començant per un atac al dret de negociació col·lectiva que persegueix la màxima individualització, i, per tant, desprotecció de les relacions de treball.
Al mateix temps, seguirem impulsant la campanya específica contra la externalització dels departaments de pisos. Aquesta campanya té diversos eixos; d’una banda, la inclusió en tots els convenis de les garanties salarials i laborals a les cambreres independentment que siguin o no plantilla dels establiments hotelers, o sigui que el conveni d’hostaleria s’apliqui a tothom que treballa a l’hotel, sigui de l’empresa que sigui; d’altra banda denunciant els convenis estatals d’empreses de multiservei que en molts casos són fraudulents i elaborats específicament per realitzar les operacions de externalització.
Un dels actes en els que participarà el nostre sindicat durant la segona Setmana d’Acció Mundial per al Personal de Pis en el sector Hoteler, és la presentació del llibre “Las que limpian los hoteles” escrit per Ernest Cañada i elaborat per Alba Sud amb el patrocini de la Regional Llatinoamericana de la  UITA (REL-UITA) i publicat per l’Editorial Icària. Un llibre escrit amb sentiment, un crit de denúncia de la situació laboral d’un col·lectiu que resulta invisible en la indústria hotelera, però que, no obstant això, és una de les claus de la qualitat del servei en una indústria que és la primera d’Espanya, el turisme. Però és, sobretot, un llibre escrit “des del sentiment” de les companyes protagonistes, dels seus problemes quotidians de salut, d’organització del treball, d’ocupació, de salaris o de les seves frustracions i temors, però també de les seves reivindicacions, del seu orgull per un treball que volen fer ben fet, de les seves esperances i de la seva rebel·lia.
La presentació serà el dia 5 de novembre a la ciutat de Barcelona al Centre Civic Pati Llimona.  A l’acte serán presents el Secretari General de la Federació de Serveis de CCOO, José María Martínez, el de la Federació de Serveis per a Mobilitat i el Consum d’UGT, Miguel Angel Cilleros, així com el Secretari General de la Regional  Llatinoamericana, Gerardo Iglesias que intervindran sobre la situació que viu la indústria turística, i de la campanya internacional i dels compromisos i lluites de les organitzacions sindicals.

En una segona part de l’acte parlarà  l’autor, Ernest Cañada, acompanyat de representants sindicals de diverses comunitats, entrevistades en el llibre i que donaran el seu testimoniatge laboral.
Finalment ressenyar el nostre agraïment a l’autor i a Alba Sud, i a la REL-UITA, per l’oportunitat de denúncia i reivindicació que suposa el llibre, i sobretot, el nostre agraïment al conjunt de les cambreres de pisos, i a les nostres afiliades en particular, que han posat de manifest la seva dignitat i coratge.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*