Signat el Conveni d’Enginyeries i Oficines d’Estudis Tècnics

El nou conveni col·lectiu empara a 60.000 treballadors i treballadores del sector i garanteix, entre altres aspectes, el manteniment de l’antiguitat i de drets socials durant els seus quatre anys de vigència.

A la tarda d’ahir, els sindicats FeSMC-UGT i CCOO i l’associació empresarial Tecniberia van signar el Conveni Col·lectiu Estatal d’Enginyeria i Oficines d’Estudis Tècnics. Els signants hem estat conscients de la difícil situació en què es troba aquest sector al nostre país. Han desaparegut multitud d’empreses com a conseqüència de la crisi immobiliària i financera, i les que no han desaparegut, s’han minimitzat. Per això, hem pactat un conveni col·lectiu responsable, que pretén regular sectorialment les condicions salarials i laborals dels treballadors del sector d’Enginyeria i Oficines d’Estudis Tècnics a casa nostra.

En anteriors comunicats ja vam advertir que les empreses no estaven aplicant el conveni a les noves contractacions, i estaven emparats només sota els mínims que fixa l’Estatut dels Treballadors.

Malauradament en aquest cas, la Reforma Laboral, que va fixar que la ultraactivitat dels convenis desapareixia un any després de la seva finalització, es va fer efectiva amb la complicitat de Tecniberia, que es va obstinar a bloquejar la negociació amb les seves pretensions que el nou conveni fos radicalment diferent, amb rebaixa salarial, en voler eliminar l’antiguitat.

La posició de FeSMC-UGT sempre ha estat la mateixa: no anàvem a sucumbir ni a les pretensions del Govern del PP ni, per tant, a les de Tecniberia. I, en aquest cas, hem hagut de resistir i pressionar fins al punt que el conveni perdés la seva vigència sense fer un pas enrere. Però ara hem recollit els fruits d’aquesta lluita, hem recuperat el conveni que la patronal, amb tota intenció, va deixar morir; ho hem ressuscitat i, el que és més important en els temps que ens toca viure, sense pèrdua de drets, mantenint l’increment de les retribucions a través de l’antiguitat, a tots els treballadors per igual (als antics i als nous).

Des FeSMC-UGT fem una valoració positiva de l’acord assolit, tenint en compte que els treballadors hem aconseguit que Tecniberia i la CEOE no ens doblin el braç en les seves pretensions de rebaixar les retribucions futures, eliminant l’antiguitat i ressuscitant la negociació col·lectiva, protegint així a tots els treballadors del sector, a l’empara del conveni col·lectiu sectorial.

Els aspectes més destacables d’aquest conveni són:

–  Vigència: 4 anys (2014-2017).
–  Antiguitat: manteniment en tots els seus termes.
–  Retribucions: Aplicar el “plus de conveni” a tots els treballadors que s’han sumat al      sector des del 2014.
– Adaptacions legals reglamentàries del text del conveni.
– Supressió del Nivell 10 “Aspirant i Botons”.

Comments are closed.