La UGT anima a la ciutadania a reclamar pujades salarials en la manifestació del 3 de novembre

Hi ha empreses que estan augmentant els seus beneficis a costa de l’empobriment de les famílies.
L’IPC avançat corresponent al mes d’octubre registra una taxa anual del 7,3%, 1,6 punts menys que el mes anterior. Per part seva, la taxa subjacent, que mostra la inflació de component estructural, es manté en el 6,2%, consolidant l’efecte contagi sobre el conjunt de productes i serveis bàsics.
Les dades mostren que la deriva inflacionista no és un fenomen conjuntural que afecta exclusivament els productes energètics, sinó que les grans empreses estan aprofitant l’escenari actual per a traslladar l’alça de preus a la resta de productes, ampliant desproporcionadament els seus marges de beneficis i encarint el cost de la vida. Això està reduint el consum de les famílies, afeblint amb això el ritme de creació d’ocupació i les bases de creixement del nostre país.
Les rendes salarials, no obstant això, evolucionen molt per sota del nivell de preus, amb increments dels salaris de conveni de tot just un 2,6% en el que portem de 2022, 6,2 punts menys que la taxa d’inflació mitjana (8,8%). A més, fins a dos terços dels treballadors i treballadores (més de 5 milions) amb conveni tenen pactades pujades salarials inferiors al 2,5%, la qual cosa confirma la notable retallada del poder adquisitiu de moltes famílies treballadores.
Per això, UGT insisteix que la solució passa per un implementar mesures que ataquin les veritables causes de les pressions inflacionistes: l’increment accelerat dels costos de l’energia, la distribució alimentària i l’actuació d’empreses -situades en sectors amb poca competència- que eleven els seus marges a costa dels consumidors.
El sindicat reclama un augment generalitzat dels salaris, tant del SMI com dels salaris de conveni, recollint al seu torn clàusules de revisió salarial que protegeixin el poder adquisitiu de les persones treballadores. A més, la signatura d’un nou Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC) seria un pas important, ja que donaria confiança i certitud tant a les empreses com a la classe treballadora.
No obstant això, davant l’actitud irresponsable de la patronal, UGT anima a la ciutadania a acudir a la manifestació convocada el 3 de novembre a Madrid, amb l’objectiu de reclamar pujades salarials concordes a l’encariment de la vida, ja que, si no existeix negociació i increment dels salaris, la lluita als carrers i en els centres de treball continuarà sent norma en el dia a dia.
L’IPC avançat per al mes d’octubre registra una taxa anual del 7,3%, la qual cosa suposa un descens de 1,6 punts respecte a la dada del mes anterior; en contrast, la taxa mensual s’incrementa en 0,4 punts. En aquest comportament destaca la baixada del preu de l’electricitat, que descendeix respecte a la variació registrada a l’octubre de l’any passat; igual que el gas, encara que en menor mesura. No obstant això, tots dos productes continuen reflectint preus molt elevats.
Pel que fa a la inflació subjacent, que no incorpora els productes energètics i els aliments no elaborats, la taxa anual es manté en el 6,2%, de manera que es consolida la tendència inflacionista de component estructural, en tant es tracta d’un problema que afecta el conjunt de béns i serveis de primera necessitat.

Comments are closed.