El sector del lleure exigeix un conveni que garanteixi condicions de treball dignes

La UGT, CCOO i USOC convoquem per a demà una nova concentració de repulsa a la proposta  patronal de congelació salarial sumada als anys 2018, 2020, 2021 i 2022 en el sector el lleure educatiu i sociocultural i per reivindicar un conveni digne que

garanteixi l’actualització salarial i la millora de les condicions de treball de prop de 26.000 persones treballadores arreu de Catalunya. La concentració serà a les 17 h davant el Parlament de Catalunya.

Des dels inicis de la negociació del IV conveni a principis de l’any 2018, la voluntat de les patronals ACELLEC, La Confederació i ACCAC ha estat clarament orientada a impedir un acord que permeti avançar en la millora de les condicions de treball del sector. Les propostes de les patronals sempre han anat encaminades a congelar els salaris, endurir les sancions, retallar la cobertura de les malalties, allargar els períodes de prova, i tot un seguit de mesures enfocades a empitjorar el conveni vigent. Els menjadors escolars, les vetlladores, els casals, les activitats de lleure educatiu, les colònies, els albergs de joventut, les activitats dels centres cívics, els serveis d’atenció al públic en museus, entre d’altres, son activitats regulades al conveni col·lectiu del sector del Lleure educatiu i sociocultural de Catalunya, un sector al què les patronals volen condemnar perpètuament a la precarietat laboral.

Els sindicats vam instar a una mediació al Tribunal Laboral de Catalunya, que va tenir lloc el passat 22 de juny, on preteníem desbloquejar la negociació i el resultat de la qual va ser la concertació d’una reunió de la mesa negociadora per al 8 de juliol. En aquesta reunió de la mesa les patronals es van comprometre a presentar una nova proposta escrita en el termini màxim de 15 dies. Passat aquest termini, la patronal va enviar una nova proposta incompleta de classificació professional, que manté la congelació salarial del 2% en dos anys, absolutament inacceptable, perpetuant la precarietat del sector. L’argumentari de la patronal continua sent el de sempre: la regulació del preu màxim del menjador per les administracions públiques. Però el curs 2020-2021 sí que va incrementar aquest preu, que va anar a parar directament a les butxaques de les empreses, sense repercutir en el salari dels treballadors i les treballadores del sector. De totes maneres, hem de tenir present que els menjadors escolars no són l’únic àmbit que conté el conveni col·lectiu, i per tant exigim a les patronals que tinguin una visió més àmplia del conveni.

Des dels tres sindicats representatius denunciem que a la precarietat laboral a la qual les patronals volen abocar al sector s’ha d’afegir el tracte de menyspreu al conjunt dels sindicats i, per extensió, a tots els treballadors i les treballadores.

Per a la UGT, CCOO i la USOC, després de més de tres anys considerem que aquesta actitud de les patronals és provocadora i inadmissible i que, lluny de ser útils per a l’activitat del sector, només busquen la confrontació amb les persones treballadores en un moment en què els serveis i les activitats estan funcionant gairebé al mateix nivell que l’any 2019.

Comments are closed.