VALORACIÓ IPC FEBRER 2018: L’evolució dels preus accentuen la pèrdua de poder adquisitiu dels salaris i de les pensions

Més motius per sortir al carrer aquest 17 de març: La inflació anual al febrer a Catalunya és del 1,4% mentre que les pensions tan sols han pujat el 0,25%.

Avui han sortit publicades a l’INE les dades de l’IPC corresponents al mes de febrer, i assenyalen que la taxa interanual dels preus del mes de febrer a Espanya és del 1,1%, cosa que suposa un augment de cinc dècimes de la taxa anual, ja que al mes de gener aquesta taxa va ser del 0,6%.

Segons aquestes dades, la variació de preus interanual del mes de febrer assoleix el 1,4% a Catalunya. En quant a la variació mensual respecte el mes de gener, aquesta és d’un 0,2% a Catalunya i 0,1% a Espanya.

Per províncies la variació de preus respecte el mes anterior es pot comprovar a la taula que ve a continuació.

Variació mensual(%) Variació interanual(%)
Espanya   0,1   1,1
Catalunya 0,2   1,4
Barcelona 0,2 1,4
Girona 0,3 1,4
Lleida 0,2 1,2
Tarragona 0,3 1,1

S’accentua la pèrdua de poder adquisitiu dels salaris i de les pensions i es reforça la necessitat d’augmentar els salaris per tal de garantir que a les llars arribi el creixement econòmic que per ara només ho estan notant les butxaques dels empresaris.

A l’altra banda del creixement econòmic també es troben els nostres pensionistes als que acaben de pujar un miserable 0,25% les seves pensions, una pujada que limita el seu poder de compra i que empeny a una nova devaluació de les seves pensions.

Així, a Catalunya les pensions creixeran de mitjana 2,4 euros mensuals el 2018 mentre que, si es manté els nivells d’inflació del mes de febrer, el seu cistell de compra haurà augmentat uns 16,77 euros mensuals[1]. D’aquesta manera les pensions catalanes perdran en total uns 167,64 euros anuals de mitjana.

No podem entendre una altra cosa que la intenció del Govern de l’Estat és reduir la pensió mitjana per aproximar-la a les quanties mínimes de pensió,  empobrir la població pensionista i pressionar sobre la ciutadania a que busqui complementar les seves pensions amb plans privats. Aquesta és la principal propietat que té l’Índex de Revalorització de les Pensions (IRP) que s’aplica des del 2014 i que pràcticament ha congelat les pensions. Des de la seva aplicació les pensions només han pujat un 0,25 % anual i, en aquests darrers quatre anys, de mitjana les pensions només han augmentat 9 euros mensuals.

Demà dimecres 14 de març el president Rajoy farà una compareixença al Congrés per a informar sobre la seva política en pensions. Sens dubte, les múltiples protestes que ha provocat la decisió del Govern de pujar només un 0,25% les pensions ha provocat la compareixença del president Rajoy, però estaria bé que més que fer només una sessió informativa, l’Executiu escoltés a tothom obrint vertaderament el Pacte de Toledo, realitzant un debat profund, analitzat les diverses propostes i arribant a consensos.

Per tot plegat, la UGT de Catalunya fem una crida a la ciutadania a manifestar-se aquest dissabte 17 de març i reclamar als poders públics que deroguin l’Índex de Revalorització i el Factor Sostenibilitat que empobreix als actuals i futurs pensionistes:

 • Barcelona: 10’30 hores Manifestació des de la Plaça Urquinaona fins a Plaça Sant Jaume.
 • Tarragona: 11’30 hores Concentració a la Plaça Corsini.
 • Lleida: 11’00 hores Concentració a la Plaça Sant Joan.
 • Girona: 12’00 hores Manifestació des de la Plaça Independència fins Plaça del Vi.
 • Ebre: 11’00 hores Concentració a la Plaça Barcelona de Tortosa.
 • Reus: 18’00 hores Concentració a la Plaça Prim.

I a més, la UGT de Catalunya reclama:

 • Garantir la revalorització anual de les pensions i assegurar-ne el poder adquisitiu.
 • Recuperar el poder adquisitiu perdut per les pensions des del 2010, que se situa entre un 3,7% i un 4,7%.
 • Eliminar les reduccions de cotitzacions, alliberar el sistema de la Seguretat Social d’unes despeses que no li corresponen i establir nous mecanismes de finançament.
 • Actuar davant la precarització de l’ocupació i la devaluació dels salaris, i establir mesures per a la permanència i ocupabilitat de les persones de més edat.
 • Eliminar les discriminacions que es realitzen al nostre mercat de treball i per garantir que les dones puguin incorporar-se al mercat de treball en igualtat de condicions que els homes.

[1] Cistell de compra calculat en funció de la despesa mitjana per unitat de consum per a un interval d’ingressos d’entre 1.000 i 1.499 euros mensuals, segons l’Enquesta de pressupostos familiars, base 2016 de l’INE.

Comments are closed.