La discriminació cap a les persones LGTBIQA+ en els centres de treball

DIA ALLIBERAMENT LGTBIQA

Com cada any, el 28 de juny celebrem el Dia per l’Alliberament LGTBIQA+. Si bé és cert que després de molts anys de lluita de la comunitat, hem assolit el reconeixement d’alguns dels nostres drets, encara queda molta feina a fer en el mercat laboral i en la societat.

La discriminació cap a les persones LGTBIQA+ en els centres de treball

La UGT ha realitzat una enquesta per estudiar la discriminació laboral de lesbianes, gais, bisexuals, trans i intersexuals i els resultats ofereixen una fotografia de la realitat als centres de treball. Algunes de les dades més destacades son:

  • Més de la meitat de les persones consideren que les persones LGTBI no estan socialment acceptades.
  • El 70% de les persones trans consideren que no estan socialment acceptades.
  • El 75% de les persones LGTBI creuen que no tenen les mateixes oportunitats que les persones heterosexuals, percentatge que s’eleva al 83% en el cas de persones trans i no binàries.
  • Gairebé 7 de cada 10 persones LGTBI+ consideren que ser LGTBI+ és un inconvenient per trobar feina.
  • La meitat de les persones LGB+ eviten revelar la seva orientació sexual a la feina.
  • El 55% de les persones trans i no binàries han estat rebutjades directament o indirectament en entrevistes de feina.
  • El 62% de les persones trans no compten amb suport laboral en la seva transició. El 80% considera que ni els/les companys/es ni l’empresariat tenen coneixement sobre la realitat de les persones trans.
  • 3 de casa 10 persones LGTBI+ han patit alguna agressió verbal a la feina en els últims cinc anys, el 74% més d’una vegada.

Llegeix aquí l’informe de la segona edició de l’enquesta “Hacia centros de trabajo inclusivos”.

Tots i els avenços assolits, l’estudi fet per la UGT revela que el lloc de treball encara és un espai hostil i poc segur per a les persones LGTBIQA+, en el qual no podem ser visibles per por a represàlies o violències.

Les dades ens permeten observar les necessitats d’actuació més importants en l’àmbit de l’acció sindical per evitar i perseguir la discriminació lgtbifòbica.

La importància de la Llei Trans i LGTBI

En aquest sentit, la Llei 4/2023, de 28 de febrer, per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI ha suposat un avenç significatiu en els drets de les persones LGTBIQA+ en tots els àmbits, també en el laboral.

L’aportació de la UGT al text es va materialitzar amb la incorporació a la Llei de l’article 15.1, que estableix l’obligació de les empreses de més de 50 persones de planificar mesures i protocols d’actuació per atendre les violències contra les persones LGTBIQA+.

Amb aquesta proposta, milers de convenis col·lectius, que afecten milions de persones treballadores, incorporaran mesures que combatin la discriminació i l’odi contra les persones LGTBI en l’ocupació, i s’afavorirà la creació d’espais laborals segurs i inclusius, lliures d’odi, assetjament i violències.

Per aconseguir aquest objectiu, els convenis col·lectius han de crear les mesures, recursos i protocols dins de les empreses.

Àrea d’Acció LGTBIQA+ de la UGT de Catalunya

Recentment, s’ha constituït l’Àrea d’Acció LGTBIQA+ de la UGT de Catalunya, amb l’objectiu de vetllar per fer efectius els drets de les persones LGTBIQA+ als centres de treball.

Des de la UGT fa anys que treballem per garantir que les persones LGTBIQA+ puguem desenvolupar les nostres carreres professionals amb total llibertat i sense veure minvats els nostres drets laborals. Ho continuarem fent mentre que la igualtat no sigui real i efectiva a tots els centres de treball.

Comments are closed.