VALORACIÓ IPC MARÇ: L’IPC català es torna a situar per sobre del 3%, amb un augment interanual del 3,1%

És necessari continuar amb les pujades salarials per impedir l’augment de la pobresa laboral a Catalunya.

Principals dades de l’índex de preus de consum del mes de març. 

Valoració i propostes de la UGT de Catalunya

El tercer mes de l’any tanca amb un retorn de l’augment de l’índex de Preus de Consum (IPC) català, amb un creixement de quatre dècimes més que al febrer, segons les dades publicades avui a l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Així doncs, l’IPC del març se situa al 3,1% respecte al març del 2023, tornant a situar l’indicador per sobre del 3%, després de la davallada del passat mes.

L’electricitat i els carburants han estat els responsables d’aquest repunt de l’IPC, amb una variació del 2,5% en comparació al febrer, la pujada més marcada dels grups observats per l’INE. L’augment de l’IVA de la factura de la llum i l’increment del 0,5% dels costos de la benzina han fet que les butxaques de les persones treballadores es tornin a veure debilitades per l’IPC i el cost de la vida.

Els preus que més han pujat interanualment durant aquest últim mes han estat els hotels, cafès i restaurants (4,8%), les begudes alcohòliques i el tabac (4,1%), aliments i begudes no alcohòliques (3,9%), l’esbarjo i la cultura (3,7%) i el transport (3,6%).

Per províncies, Barcelona i Lleida la inflació també se situa al 3,1% mentre que a Tarragona el repunt inflacionista ha estat més marcat, situant-se en el 3,4%. Girona, en canvi, és l’única de les quatre províncies que continua estant per sota del llindar del 3%, estant al 2,8%. Pel que fa a la variació mensual, a Barcelona i a Tarragona ha estat de l’1%, a Lleida del 0,8% i a Girona del 0,6%.

Pel que fa a la inflació subjacent (índex general sense tenir en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics), s’ha mantingut al 3,4%, continuant sent la xifra més baixa en els últims dos anys.

Aquesta escalada inflacionista, i el consegüent augment del cost de la vida afecta especialment les butxaques de les llars on les factures de la llum i els aliments suposen un percentatge alt del seu pressupost familiar, especialment de les llars amb rendes baixes. 

Amb tot això, la UGT de Catalunya reclama:

  • Desplegar mesures que topin els preus màxims i incentivin la competència en el sector alimentari, que encadena diversos trimestres registrant beneficis i marges històrics.
  • La baixada dels tipus d’interès del Banc Central Europeu (BCE). La decisió de mantenir els tipus d’interès no s’ajusta ni s’adapta al context que ens envolta actualment, donat que la inflació s’ha moderat notablement en els últims mesos, per la qual cosa l’encariment de preus només té lloc en un grup molt concret de productes. En conseqüència, la decisió de mantenir els tipus d’interès, a més de no ajustar-se al context actual, suposa un impediment més per la recuperació de l’economia i de les butxaques de les persones treballadores.
  • És necessari continuar impulsant el creixement salarial. L’AENC (2022-2025) ja ha generat un guany de poder adquisitiu en els convenis signats des de la seva vigència, i en 2024 toca estendre-ho al conjunt de la classe treballadora. L’acord recull una alça salarial del 3% per a enguany, incorporant clàusules de revisió amb increments de fins a un 1% en cas que l’IPC interanual al tancament de l’any fos superior.
  • Cal continuar incorporant als convenis col·lectius clàusules de revisió salarial per a protegir els salaris enfront de desviacions imprevistes de la inflació.
  • Eliminar la pobresa laboral, assolint un Salari Mínim de Referència Català (SMRC) establert en 1.372 euros mensuals – equivalent el 60% del salari mitjà –, per assegurar una remuneració digna i ajustada a les condicions socioeconòmiques de Catalunya.

Comments are closed.